Ismét égett az erdő a Bükkben

július 6., szerda 12:26
1

A múlt hetinél jelentősebb kisebb területen, egy hektáron sérült tűz miatt az erdő a Szalajka-völgy közelében a Csortos-kőnél. A Bükk népszerű turistahelyén hétfőn és kedden is tüzek keletkeztek. Hétfőn a Szilvásváradi Erdészet, a Szilvásváradi Önkéntes Tűzoltó Egyesület és az Egri Katasztrófavédelem tűzoltói, valamint a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának emberei fékezték meg a lángokat - írják az utóbbi szervezet facebook oldalán.

A sérült erdőrész. Forrás: Bükki Nemzeti Park

„Bizonyíthatóan néhány fehér- és piros madársisak, illetve madárfészek kosbor egyed sérült, azonban az öreg fákban és az erdőrészletben nagy arányban megtalálható holtfában élő számos rovar, mint például a laposorrú ormányos, nagy hőscincér, skarlátbogár, pompás rózsabogár, nyolcpettyes virágbogár, valamint a pattanóbogarak több faja ugyanúgy sérülhetett” - írják a posztban.

Forrás: Bükki Nemzeti Park

Mivel a terület nem igazán látogatott, valószínűleg öngyulladás okozta a tüzet, amit egy eldobott üvegpalackon vagy annak cserepén a száraz növényzetre fókuszáló Nap sugarai lobbantottak be, vélik a nemzeti park szakemberei.

A múlt pénteki, Jávorkút közelében leégett erdőrészen sokkal rosszabb a helyzet, ott évtizedekig tarthat, míg helyreáll a természet.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt