link Forrás

Évtizedekig tarthat, amíg helyreáll a leégett erdő a Bükkben

2022 július 05., 19:02

Néhány helyen még hétfőn is parázslott az erdő a Bükk-fennsíkon, Jávorkút környékén, ahol pénteken közel 100 hektár égett le. Ahogy a hűvös bükkösből felértünk a Nagy-kőris letarolt csúcsára, kétszeres erővel csapott arcon a hőség: a klopár hegyoldalban az üszkös, fekete a nap hőjét is magába szívja.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A Kecskeláb-rét felől terjedő lángok könnyen felszaladtak idáig: nem olyan régen a hegy tetején álló bükköst tarra vágták, ezért a lombborítás és árnyék nélkül a terület teljesen kiszáradt. A tarvágást túlélő hagyásfák levelei pedig úgy elszáradtak, mintha már novemberben járnánk. Néhány elszenesedett farönk napokkal a tűz után is mindig olyan erővel nyomta magából a hőt, hogy akár szalonnát is süthettünk volna rajtuk, ha bárkinek lett volna gyomra csöpögő zsírra gondolni 34 fokban.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A károk felmérése még tart, de a tűz kiemelt jelentőségű természet-megőrzési területeket is elért, a Bükki Nemzeti Park szerint sok értékes növény és rovarfaj pusztulhatott el. Vannak olyan éjjeli lepkék, amelyek számára a tűz fénye vonzó hatású, így lehet, hogy sok közülük egyszerűen belerepült a tűzbe. De az oltásban résztvevőktől szerint őzgidák is rekedtek a tűzben. De voltak nehéz órái a jávorkúti panzió tulajdonosainak is, akik pénteken a 100 éves faépület verandájáról nézték, ahogy a lángok már a 600 méterre álló hegy tetejét nyaldossák.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.