A fekete gólyákat is elérte a demográfiai válság: az aszály miatt a Tisza hullámtéri erdeiben a 16 fészekből csak 2-ben költöttek

ÁLLAT
2022 július 07., 19:50

Idén drámaian alacsony volt a fekete gólyák költési sikere a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzetben. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata június végén kezdte felmérni az állományt, és tapasztalataik szerint

az ismert és tavasztól elfoglalt költőhelyek közül több fészeknél költésbe sem kezdtek a párok.Más esetekben a kotlási időszakban vagy kis fiókás korban mentek tönkre fészekaljak.

Meggyűrűzött fekete gólya fióka
photo_camera Meggyűrűzött fekete gólya fióka Fotó: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság/Facebook

A nemzeti park oldalán közzétett beszámolójuk szerint a Tisza hullámtéri erdeiben a 16 fészekből mindössze kettő fészekben sikerült egy-egy fiókát találni. „A rendkívül rossz költési eredmények hátterében a rendelkezésre álló táplálék elégtelensége állhat. Hiába öntették el a téli és tavaszi árvizek a mélyebb hullámtéri területeket, töltötték fel a kubikokat, holtágakat, a 2021. nyár vége óta tartó száraz, csapadékmentes időszak a fekete gólyák táplálékbázisát képező kétéltűek és más vízi szervezetek állományát is jelentősen megtizedelte” - írták.

Ugyanakkor meglepő módon az egyes nagykunsági fészkeknél viszont kerültek elő háromfiókás fészekaljak, de a sikertelenül költő párok száma itt is magas volt.

A kevés sikeres nagykunsági pár mind lokálisan kedvező adottságú, kis kiterjedésű vízállások, csatornák közelében költ. Az eredményesen kelt fiókákat a természetvédelmi őrök egyedi azonosításra alkalmas jelölőgyűrűkkel látták el.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.