Jövő héten az alapkamatot is megemeli a Nemzeti Bank

gazdaság
2022 július 07., 13:38
comments 9

Az alapkamat és az egyhetes betéti kamat gyors összezárása már a következő, július 12-i monetáris tanács ülésen napirendre kerül - közölte a Magyar Nemzeti Bank az MTI-vel csütörtökön, miután 200 bázisponttal 9,75 százalékos kamaton hirdette meg egyhetes betéti eszközét. A jegybank tájékoztatása szerint

elsődleges céljuk az árstabilitás elérése és fenntartása. Az elmúlt napokban kialakult pénzpiaci helyzet növeli a tartós inflációs hatások kockázatát és egyértelműen veszélyezteti az árstabilitást. A kedvezőtlen pénzpiaci elmozdulások hatása erősíti annak a kockázatát, hogy a magas infláció a korábban vártnál hosszabb távon is fennmarad. Tartósan magas infláció esetén a jelenlegi magasabb árdinamika beépülhet a gazdasági szereplők várakozásaiba, ami megnehezíti az árstabilitás biztosítását.

Ezért szükséges a további monetáris szigorítás, a lépéssel nem is várnak a hónap végén esedékes kamatmeghatározó ülésig.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.