Nyugati segítség nélkül Ukrajna jövőre már kifogyhatna a fegyverekből

külföld
2022 július 07., 04:13

Tíz sokat mondó ábrában foglalta össze egy magyar védelmi ipari elemző, Lázár Zsolt, a Defense & Security Analysis folyóirat egyik szerkesztője az orosz-ukrán háború első 125 napjának alakulását. Lázár nyílt forrású felderítési (osint) adatokból kiindulva azt elemezte a háború ötödik hónapjába lépve, hogy a szembenálló felek eddig

  • milyen anyagi veszteségeket szenvedtek el összesen:
link Forrás
  • illetve a rendelkezésre álló harceszközök arányában:
link Forrás

valamint azt is megpróbálta szemléltetni, hogy a háború indulásakor rendelkezésre álló készleteik meddig tarthatnak ki.

Ez igen lényeges szempont, mert a háború első, villámháborús szakasza után - amit abban a tekintetben, hogy mennyire valósultak meg céljaik, tekinthetünk orosz kudarcnak is - a harcok anyagháborús jelleget öltöttek. Oroszország a második szakaszt már sokkal tudatosabban, óvatosabban tervezte meg, műveleteit brutális tüzérségi bombázásokkal előkészítve. Az ukrán taktika is igazodott ehhez, mint az a napokban orosz győzelemmel zárult szeverodonecki-liszicsanszki csatában is kiütközött, céljuk az orosz előretörés lassítása, a lehető legnagyobb anyagi- és emberveszteség okozása volt, már csak azért is, hogy időt nyerjenek maguknak és nyugati szövetségeseiknek a beígért fegyverszállítmányok beérkezéséhez.

Lázár elemzésében amúgy ez utóbbiaktól, a nyugati fegyverszállítmányoktól eltekintett. Jó oka volt erre.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.