Abortuszhoz való hozzáférést biztosító rendeletet ír alá Joe Biden

külföldi
2022 július 08., 12:42

Joe Biden amerikai elnök pénteken aláír egy rendeletet, ami biztosítja a nők hozzáférését a gyógyszeres abortuszhoz és a fogamzásgátláshoz, közölte a Fehér Ház. A rendelet értelmében az Egészségügyi és Szociális Minisztériumnak kell lépéseket tenni azért, hogy a gyógyszeres abortuszhoz való hozzáférést elérhetővé tegye és kiterjessze az egész országban.

A gyógyszeresen az első tíz hétben van lehetőség a terhesség megszakítására, az abortusz alkomtányos védelmét eltörlő legfelsőbb bírósági ítéletek óta meg is ugrott az ilyen szerek iránti kereslet. Mivel az abortuszt korlátozó államokban elvben a gyógyszeres abortusz lehetőségét is korlátozzák, a gyógyszert általában online rendelik államon kívüli címre, ahonnan aztán automatikusaon továbbítják.

Biden rendelete értelmében minisztériumnak biztosítania kell továbbá a nők számára a sürgősségi orvosi ellátást, a családtervezési szolgáltatásokhoz és a fogamzásgátláshoz való hozzáférést is. Emellett az igazságügyi minisztérium, illetve a Fehér Ház jogtanácsosai inyenes jogsegély-hálózatot is kiépítenek az abortuszt kérőknek, valamint az abortusz-szolgáltatóknak.

photo_camera Illusztráció: XOSE BOUZAS/Hans Lucas via AFP

Az 1973-as Roe kontra Wade ügyben hozott ítélet - amit a Legfelsőbb Bíróság felülbírált - szövetségi szinten garantálta, hogy egyetlen tagállam sem hozhat abortuszt tiltó szabályokat. (Reuters)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.