Blatter és Platini felmentése: hogyan lehet megúszni, ha valakinek szerződés nélkül csak úgy átutalnak egy vagyont?

Lezárt tartalom a Kör tagjainak bűnügy
2022 július 8., 13:12
comments 15
photo_camera Sepp Blatter egykori FIFA-elnök a bíróság épülete előtt ünnepel a felmentése után Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP

A svájci Bellinzonában található Szövetségi Büntetőbíróság felmentette a csalás vádja alól Sepp Blattert, a FIFA volt elnökét és Michel Platinit, Blatter egykori tanácsadóját, az UEFA egykori elnökét. Abban az ügyben, ami annak idején véget vetett mindkettejük sportvezetői karrierjének, és hosszú évekre páriává tette őket a futballvilágban.

Maga az ügy annak idején első látásra aránylag egyértelműnek tűnt. (Az egész úgy bukott ki, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium 2015-ben közzétette titkos nyomozásának eredményeit és bizonyítékait a futballvilág vezetését behálózó korrupcióról a megelőző két évtizedben, aminek nyomán a bírósági ítéletek és az etikai bizottsági döntések sora valósággal lefejezte a kontinentális fociszövetségek vezetését.)

Az alapügy

Blatter utasítására a FIFA úgy fizetett ki 2011-ben 2 millió svájci frankot (mai árfolyamon 823 millió forintot) Platininek, aki akkoriban éppen az európai szövetség, vagyis az UEFA vezetője volt, hogy az összegről nem volt semmiféle szerződés, azt egyszerűen átutalták neki a világszövetség számlájáról.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt