Őshonos fákat telepítenek a leégett fenyves helyére a Bükkben

természetvédelem
2022 július 08., 13:27
comments 2

A szükséges hatósági engedélyek birtokában cél az élőhelyek helyreállítása, elegyes – azaz több, őshonos fafajból álló –, változatos erdők újbóli kialakítása nem csak a leégett elegyes bükkösök, hanem a károsodott elegyetlen fenyvesek helyén is. A terület kedvező természetvédelmi helyzetének visszaállítása, az értékes erdőállományok hosszú távú fenntarthatóságának megalapozása az elkövetkező időszak legfontosabb feladata” -közölte az ÉSZAKERDŐ Zrt., aminek a területén a múlt héten erdőtűz pusztított Jávorkút közelében.

photo_camera A leégett fenyves Fotó: Németh Dániel/444

A tűz pont a fenyvesből indult ki, ami nem meglepő, hiszen ilyen szárazságban a fenyőerdők eleve gyúlékonyabbak a száraz tűlevelek, a tobozok és gyanta miatt. Ahogy arról a helyszíni riportunkban beszámoltunk, évtizedekig tarthat, amíg helyreáll a leégett erdő.

link Forrás

Most ez erdészet is azzal számol, hogy az erdők megújítása hosszú folyamat, évekig kell majd különböző erdőművelési módszerekkel ápolni a fiatalosokat. Közben elkezdték károsodott faanyag kitermelését és elszállítását.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.