Őshonos fákat telepítenek a leégett fenyves helyére a Bükkben

július 8., péntek 13:27
2

A szükséges hatósági engedélyek birtokában cél az élőhelyek helyreállítása, elegyes – azaz több, őshonos fafajból álló –, változatos erdők újbóli kialakítása nem csak a leégett elegyes bükkösök, hanem a károsodott elegyetlen fenyvesek helyén is. A terület kedvező természetvédelmi helyzetének visszaállítása, az értékes erdőállományok hosszú távú fenntarthatóságának megalapozása az elkövetkező időszak legfontosabb feladata” -közölte az ÉSZAKERDŐ Zrt., aminek a területén a múlt héten erdőtűz pusztított Jávorkút közelében.

A leégett fenyves Fotó: Németh Dániel/444

A tűz pont a fenyvesből indult ki, ami nem meglepő, hiszen ilyen szárazságban a fenyőerdők eleve gyúlékonyabbak a száraz tűlevelek, a tobozok és gyanta miatt. Ahogy arról a helyszíni riportunkban beszámoltunk, évtizedekig tarthat, amíg helyreáll a leégett erdő.

Most ez erdészet is azzal számol, hogy az erdők megújítása hosszú folyamat, évekig kell majd különböző erdőművelési módszerekkel ápolni a fiatalosokat. Közben elkezdték károsodott faanyag kitermelését és elszállítását.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt