Erdőtűz fenyegeti a Yosemite Nemzeti Park óriás mamutfenyőit, a világ legnagyobb fáit

természet
2022 július 09., 16:22
comments 1

Pénteken lezárták a Yosemite Nemzeti Park legnagyobb óriás mamutfenyőkből álló ligetét, és a közelben több száz ember evakuálását rendelték el - írja az AP hírügynökség. A sűrű erdőben gyorsan terjedő futótűz a legújabb, ami a világ legnagyobb és legöregebb fáit fenyegeti, ebben a ligetben több mint 500 kifejlett óriás mamutfenyő van, köztük a 3000 éves Grizzly Giant.

A Nemzeti Park fotója a tűzről.
photo_camera A Nemzeti Park fotója a tűzről. Fotó: -/AFP

A Mariposa Grove-ban a hatalmas törzsek egy részét tűzálló fóliába csomagolták, így próbálva megvédeni őket, mivel a tűz kontrollálhatatlanul égett - mondta Nancy Phillipe, Yosemite tűzvédelmi szóvivője. Közel 300 tűzoltó próbálta megfékezni a lángokat két helikopter és egy légtartályhajó segítségével, amely lángkésleltetőt szórt ki a terület fölött. Egyelőre úgy tűnik, nem keletkezett súlyos kár az óriásfákban. A tűz okát még vizsgálják.

A Mariposa Grove óriás mamutfenyői.
photo_camera A Mariposa Grove óriás mamutfenyői. Fotó: MARKUS LANGE/robertharding via AFP

A kaliforniai Sierra Nevada tartomány nyugati lejtőjén, mindössze kb. 70 ligetben honos óriás mamutfenyőket korábban ellenállónak tartották a tűzzel szemben. Csakhogy egyre sebezhetőbbé váltak az aljnövényzetben keletkező erdőtüzek miatt, melyeket az elmúlt 100 év tűzoltási szokásai és az aszály is súlyosbított. Az elmúlt két évben csak a villámcsapások keltette erdőtüzek a 75 000 óriás mamutfenyő ötödét pusztították el. Ebben az esetben Phillipe szerint nem volt egyértelműen nyilvánvaló természetes oka a tűznek, amely csütörtökön ütött ki.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.