Megtervezik a mindenkinek tetsző adózást és újraelosztást, majd megjósolják a közelgő bűncselekményeket: nyakunkon vannak a mindennapjainkat átalakító algoritmusok

TECH
2022 július 09., 05:15
comments 20

Amikor felmerül a kérdés, hogy a különféle mesterségesintelligencia-alapú algoritmusok hogyan forgathatják fel a társadalmunkat, még mindig sokszor az öntudatra ébredő robotok vagy a leginkább Kínából ismert totális megfigyelőállam réme kerül szóba. Pedig jó eséllyel az algoritmusok ezeknél sokkal kevésbé látványos, egyszerre hétköznapi és mégis radikális módon fogják majd alakítani az életünket.

Hogy milyen irányokba is zajlik jelenleg a társadalmilag hasznosnak gondolt AI-k fejlesztése a nyugati laborokban, azt elég jól megmutatja az elmúlt napokban publikált két eredmény. A Google tulajdonában lévő, londoni székhelyű DeepMind kutatói az adóztatás az állami elosztások terén az emberek kedvére tevő algoritmust, míg az University of Chicago kutatói a bűncselekményeket előre megjósoló programot fejlesztettek.

Progresszív AI

„Az emberi értékekhez igazodó mesterséges intelligencia kifejlesztése megoldatlan probléma” – írja a DeepMind kutatócsapata a Nature-ben megjelent tanulmányuk rögtön első mondatában, majd közvetlenül utána azt állítják, hogy létrehoztak egy úgynevezett Demokratikus AI-t, ami tanulása során folyamatosan építi be működésébe azokat az értékeket és elveket, melyeket az emberek többsége helyesnek tart.

A Demokratikus AI fejlesztése már tart egy ideje, most egy konkrét mechanizmust mutattak be, melyben az algoritmus az egyik legrégebbi társadalmi probléma megoldására keresett megoldást: hogy hogyan jusson a közösen megtermelt javakból mindenkinek úgy, hogy azt a lehető legtöbb ember érezze helyesnek.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.