Srí Lanka elnöke bejelentette, hogy július 13-án lemond, közben a miniszterelnök háza lángokban áll

külföld
2022 július 09., 17:44
comments 4

Gotabaja Radzsapaksza, Srí Lanka elnök közölte a parlament elnökével, Mahinda Japa Abejvardenával, hogy július 13-án beadja lemondását - íja a BBC.

Gotabaja Radzsapaksza február 4-én, a függetlenség napi ünnepségen.
photo_camera Gotabaja Radzsapaksza február 4-én, a függetlenség napi ünnepségen. Fotó: ISHARA S. KODIKARA/AFP

Az elnök rezidenciáját néhány órája több ezer tüntető árasztotta el a lemondását követelve, bár Radzsapaksza már nem volt ott. A BBC tudósítója szerint senki sem tudja, hol tartózkodik most az elnök, bár vannak hírek, amelyek szerint egy katonai hajón igyekszik elhagyni az országot.

link Forrás

A tiltakozók az ország minden részéből érkeztek a fővárosba és elárasztották a kormányzati negyedet. Miután megrohamozták az elnöki rezidenciát, lemondott a miniszterelnök, Ranil Vikrmeszinghe. A parlamenti pártok megegyeztek abban, hogy átmenetileg a parlament elnöke tölti be az miniszterelnöki tisztséget és dolgozik egy új kormány megalakításán. Ugyanakkor továbbra is követelték az elnök, Radzsapaksza lemondását.

A tiltakozók egy része Vikrmeszinghe magánházához vonult, ahol egyre komolyabbá vált a rendőrség és a tüntetők közti összetűzés. A miniszterelnök házát megostromolták a tüntetők, és miután betörtek a házba, fel is gyújtották. Vikrmeszinghe a hivatalos rezidenciáját csak munkára használta, nem lakott ott. Az ő holléte sem ismert, csak az, hogy biztonságos helyre szállították.

link Forrás

A zavargásokban eddig 39 emberr, köztük két rendőr sérült meg és került kórházba.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.