A japán rendőrség szerint sem volt rendben Abe Sinzó biztosítása

külföld
2022 július 10., 07:17

A japán rendőrség elismerte, hogy voltak „problémák” Abe Sinzó ex-miniszterelnök eseményének biztosítása során. A kampánykörúton részt vevő politikust pénteken ölte meg egy merénylő.

Japánban közben vasárnap választásokat tartanak, a felsőházba választanak képviselőket, és a Reuters beszámolója szerint a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) erősödését mérték a kutatások a gyilkosság óta. Abe is ennek a pártnak színeiben volt miniszterelnök, és azután is meghatározó szereplője maradt az LDP-nek, hogy távozott posztjáról.

photo_camera Fotó: SAM PANTHAKY/AFP

A nara-i régió rendőrfőnöke arról beszélt egy sajtótájékoztatón, hogy egyértelmű problémák voltak Abe védelmével és a biztonsági eljárásokkal, és vizsgálatot ígért a részletek feltárásáért. A kampány utolsó két napja során már jóval jelentősebb rendőri biztosítást lehetett látni az ismertebb japán politikusok mellett, az egyik tokiói kampányeseményre még egy fémdetektort is felszereltek Fumio Kishida miniszterelnök látogatása előtt, pedig az ilyesmi eddig ritkaságnak számított az országban.

A rendőrség még mindig próbálja feltárni, hogy mi vezetett a gyilkossághoz: a 41 éves Jamagami Tecuja egy házikészítésű fegyverrel lőtte le a volt miniszterelnököt, és nem megerősített sajtóhírek szerint erre azért kerülhetett sor, mert a férfi azt gondolta, hogy Abe tagja egy vallási szervezetnek, amelyik kiforgatta anyját a vagyonából.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.