Abe Sindzó gyilkosa az anyjának okozott anyagi kárért akart bosszút állni

bűnügy
2022 július 09., 13:52
comments 7

Újabb részletek derültek ki arról, mi volt Abe Sindzó gyilkosának indítéka, aki tegnap már az első kihallgatásán beismerő vallomást tett. A 41 éves Jamagami Tecuja pénteken házi készítésű fegyverrel lőtte agyon a volt japán miniszterelnököt. A rendőrség szombaton azt is közölte, hogy a férfi hónapok óta készült a merényletre.

A gyanúsítottat épp elfogja egy rendőr.
photo_camera A gyanúsítottat épp leteperi egy rendőr. Fotó: KAZUHIKO HIRANO/The Yomiuri Shimbun via AFP

Jamagami egy bizonyos szervezetre haragudott, amiről azt gondolta, hogy Abe is tagja. (A rendőrség pénteken nem tudta megmondani, létezik-e valójában az a szervezet.)

Jamagami viszont azt a vallási csoportot okolta azért, hogy az anyja anyagilag teljesen tönkrement, ugyanis szinte minden pénzét nekik adományozta.

„Anyámat megbabonázta egy vallási csoport, amire én nehezteltem emiatt" - írta a Kyodo hírügynökség rendőrségi forrásokra hivatkozva.

A japán média azt is tudni véli, hogy a gyilkos korábban Abe több nyilvános eseményére is ellátogatott, például a merénylet előtti napon is. Eleinte bombával akarta elkövetni a merényletet. A narai rendőrség nem kommentálta a japán média által Jamagami indítékáról vagy előkészületeiről szóló részleteket.

A szomszédai azt mondták a Reutersnek, hogy a férfi sosem köszönt vissza nekik.

Abe Sinzó volt japán miniszterelnököt péntek délelőtt lőtték meg egy választási kampányeseményen. Pár órával később a kórházban belehalt a sérüléseibe. Abe volt Japán leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke. 2006-ban egy évig volt hivatalban, majd 2012-től 2020-ig, amikor egészségügyi okokból lemondásra kényszerült.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.