Az alkotmánybíró, a pszichológus és a gyermekjogi szakértő bemegy a templomba, azt mondja az egyik

gyermekvédelem
2022 július 10., 15:08

Gyermekjogok és kereszténység: a Szentszék nemzetközi gyermekjogi kötelezettségei - ezzel a címmel jelentette meg szerteágazó kutatásainak eredményeit Lux Ágnes. Az ekönyv keddi bemutatóját alapvetően magas színvonalú ismeretterjesztésnek nevezném, de hogy ezeknek a beszélgetéseknek nem csak elméleti tétje van, azt jelzi, hogy már az esemény meghirdetése után jelentkezett valaki, aki egyházi közegben történt bántalmazását jelentette az egyik résztvevő szervezetnek.

A szerző az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalában dolgozott, majd az UNICEF Magyar Bizottság gyermekjogi igazgatója lett, ma független gyermekjogi szakértő hazai és nemzetközi szervezeteknél. 2021 óta a Társadalomtudományi Kutatóközpontban dolgozik, és gyermekjogi kurzusokat tart a Pázmányon és az ELTE-n.

Az UNICEF által szervezett beszélgetést én vezettem, és azt gondoltam, hogy a meghívottak személye és mondandója volt annyira érdekes, hogy podcastként is megpróbáljuk minél több emberhez eljuttatni. A résztvevők:

  • Schanda Balázs az alkotmányjog és az állami egyházjog nemzetközileg is elismert kutatója, a Pázmány professzora és az Alkotmányjogi Tanszék vezetője, 2016 óta alkotmánybíró.
  • Szlankó Viola pszichológus korábban az SOS Gyermekfalvaknál dolgozott, az UNICEF gyermekjogi vezetője.
  • Benyusz Márta a Gyermekjogokért Egyesület elnöke, a Magyar Szerzetesi Elöljárók Konferenciájának Irodája gyerekjogi szakértője.

A beszélgetést és a 444 többi podcastjét meghallgathatod a Spotifyon, a Google Podcaston, az Apple Podcaston és az Amazon Audible szolgáltatás podcastoldalán és a több nagy platformon.