Hétfő reggel is gyengült a forint

július 11., hétfő 7:44
3

Gyengült kissé a forint hétfő reggel a főbb devizákkal szemben a péntek esti árfolyamához képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Az euró a péntek esti 405,04 forint után hétfő reggel hét órakor 406 forintba került, később pedig 407 forint fölött volt az árfolyam. a dollár jegyzése 398,20 forintról 399,98 forintra ment fel, a svájci franké pedig 406,07 forintról 408,75 forintra emelkedett.

Hétfő reggeli jegyzésén a forint az egy héttel korábbi kezdéshez képest 1,5 százalékkal áll gyengébben az euróval, 4,3 százalékkal gyengébben a dollárral és 2,3 százalékkal a svájci frankkal szemben. A hó eleji kezdésnél 2,4 százalékkal áll gyengébben a forint az euró, 5,8 százalékkal gyengébben a dollár és 3,36 százalékkal gyengébben a svájci frank ellenében.

A forint árfolyama múlt hét szerdán egészen 416 forint/euróig gyengült, az árfolyam esésére pedig az sem volt komoly hatással, hogy a jegybank csütörtöktől jelentősen, 7,75 százalékról 200 bázisponttal 9,75 százalékra emelte az irányadó kamatot. Gazdasági elemzők szerint a forintra alapvetően nemzetközi gazdasági folyamatok hatnak, ahhoz viszont, hogy közép-európai viszonylatban is kiugróan gyengült az árfolyam, a kormány politikájának is köze van. Komoly erősödést pedig csak azzal érhetne el a kormány, ha minél előbb megállapodna az Európai Bizottsággal a helyreállítási alap forrásairól.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt