Hétfő reggel is gyengült a forint

gazdaság
2022 július 11., 07:44
comments 2

Gyengült kissé a forint hétfő reggel a főbb devizákkal szemben a péntek esti árfolyamához képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Az euró a péntek esti 405,04 forint után hétfő reggel hét órakor 406 forintba került, később pedig 407 forint fölött volt az árfolyam. a dollár jegyzése 398,20 forintról 399,98 forintra ment fel, a svájci franké pedig 406,07 forintról 408,75 forintra emelkedett.

Hétfő reggeli jegyzésén a forint az egy héttel korábbi kezdéshez képest 1,5 százalékkal áll gyengébben az euróval, 4,3 százalékkal gyengébben a dollárral és 2,3 százalékkal a svájci frankkal szemben. A hó eleji kezdésnél 2,4 százalékkal áll gyengébben a forint az euró, 5,8 százalékkal gyengébben a dollár és 3,36 százalékkal gyengébben a svájci frank ellenében.

A forint árfolyama múlt hét szerdán egészen 416 forint/euróig gyengült, az árfolyam esésére pedig az sem volt komoly hatással, hogy a jegybank csütörtöktől jelentősen, 7,75 százalékról 200 bázisponttal 9,75 százalékra emelte az irányadó kamatot. Gazdasági elemzők szerint a forintra alapvetően nemzetközi gazdasági folyamatok hatnak, ahhoz viszont, hogy közép-európai viszonylatban is kiugróan gyengült az árfolyam, a kormány politikájának is köze van. Komoly erősödést pedig csak azzal érhetne el a kormány, ha minél előbb megállapodna az Európai Bizottsággal a helyreállítási alap forrásairól.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.