Pakson és a minisztériumokon is spórol a kormány, de főleg papíron

gazdaság
2022 július 11., 11:36
comments 3

Megjelent a kormányhatározat, ami részletesen taglalja azt, amit a kormány tagjai már egy ideje emlegetnek, vagyis hogy a kormány saját magán spórolva igyekszik rendbe tenni a költségvetést. A "költségvetési fejezeteket érintő államháztartási stabilizációs intézkedésekről" című kormányhatározatban 600 milliárd forintos kiigazítás szerepel 2022-re. A Hvg.hu cikke szerint viszont ennek nagy része nem takar igazi spórolást, inkább alapból túltervezett kiadási tételeket írnak át valamivel realisztikusabb számokra.

Az egyik legnagyobb tétel a paksi bővítésért felelős projektcég, a Paks II. Zrt. tőkeemelésére tervezett 270 milliárd forintos összeg csökkentése 100 milliárd forinttal. Ez nagy vágásnak számít, de a Hvg cikke szerint mivel a bővítés amúgy is nagy csúszásban van, úgysem kellene idén százmilliárdokat költeni a projektre. Más projektekre is kevesebb pénz jut, 14 milliárddal vágják például a Liget projekt költségvetését.

Ezen kívül a kormány csökkenti még

  • a szociálpolitikai menetdíj-támogatásokra betervezett, közlekedési vállalatoknak szánt összeget, vagyis ennyivel kevesebbet fizet a kormány a kedvezményesen utazók, diákok, nyugdíjasok, stb. kedvezményeinek kipótlására. Erre eredetileg 110 milliárd volt, ez 5 milliárddal csökken.
  • 3 milliárd forinttal csökken a nagycsaládosok eredetileg 12,5 milliárdos személygépkocsi-szerzési támogatása;
  • 12 milliárddal csökken a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. garanciaügyleteiből és 3 milliárddal az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány garanciaügyleteiből eredő fizetési kötelezettség;
  • 10 milliárddal kisebb lesz az Eximbank tőkeemelése,
  • és 5 milliárd vegyes kiadás is kikerül.

Ezen felül még 416 milliárd forint kiadást zárolnak a minisztériumoknál, költségvetési intézményeknél és alapoknál.A legnagyobb zárolás a Technológiai és Ipari Minisztériumnál van, több mint 75 milliárd forint, a Miniszterelnökségnél és a Belügyminisztériumnál nagyjából 66-66 milliárddal költhetnek kevesebbet, a minisztériumok közül a legkisebb zárolás az Igazságügyi Minisztériumnál lesz, mindössze egymilliárd forint. Ezeket a zárolásokat a kormány még föloldhatja, ha úgy látja, jobban alakul a várnál a gazdaság és a költségvetés helyzete.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.