Rendkívüli kamatemelésről dönthet a monetáris tanács

gazdaság
2022 július 12., 04:15
comments 7

Bár kedden eredetileg nem kamatdöntő ülést tartott volna, mai ülésén az az irányadó alapkamat és a banki kamatszinteket ténylegesen meghatározó egyhetes betéti kamat ismételt összezárásáról dönthet a monetáris tanács. A tanács június végi kamatdöntő ülésén az alapkamatot igen jelentős mértékben, 185 bázisponttal 7,75 százalékra emelte, míg a múlt héten az egyhetes betét kamatszintjét emelte meg 200 bázisponttal 9,75 százalékra.

A múlt heti döntést a forint áfolyamának szabadesése, a 417 forintos euró váltotta ki.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke ezt az emelést már egy nappal a döntés előtt bejelentette, hogy a tanács az egyhetes betéti kamat emelésével fog reagálni a forint esésére. Ez afféle verbális intervenció volt, aminek a hatására a forint árfolyama 1-1,5 százalékkal erősödött. Így viszont a döntés bejelentésére az árfolyam már nem reagált.

Az MTI szerint a megemelt egyhetes betéti kamattal 2297 milliárd forinttal több, 9560 milliárd fornnt betétet sikerült bevonzani.

Az alapkamat emelésével párhuzamosan a monetáris tanács dönt a kamatfolyosóról, amely a jelenlegivel egyező 300 bázispont szélességét feltételezve 12,25 százalékosra emelné a látra szóló és az egyhetes fedezett hitel kamatát, amivel a mostani 50 bázispontról 250 pontra nő a jegybank mozgástere.

Az alapkamat és az egyhetes betéti kamat szintjének meghatározása a jegybank legerősebb eszközei az infláció és az árfolyam szabályozására. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.