Srí Lanka elnöke megpróbált elmenekülni az országból

külföld
2022 július 12., 14:06
comments 1

Srí Lanka elnöke, Gotabaja Radzsapaksza megpróbálta elhagyni az országot hétfőn, hogy Dubajba meneküljön, de a repülőtér személyzete megakadályozta ebben, írja a Guardian.

Gotabaja Radzsapaksza múlt szombaton közölte a parlament elnökével, Mahinda Japa Abejvardenával, hogy július 13-án beadja lemondását, miközben több ezres tüntető tömeg tört be az elnök rezidenciájába.

A hatóság szerint Radzsapaksza családjával és más közeli ismerőseivel együtt a VIP részlegen próbálkozott feljutni egy Dubajba tartó gépre, azonban a személyzet nem engedte át, így az elnök és családja lekésett négy gépet, majd kénytelenek voltak az éjszakát egy katonai bázison tölteni. Nem ez volt az első szökési kísérlete az elnöknek, próbálkozott más reptereken is, de eddig nem járt sikerrel. Meg nem erősített források szerint pedig ezután a haditengerészet segítségével vízen próbálkozik majd.

Az ország hét évtizede tartó legsúlyosabb gazdasági válsága miatt hónapok óta tüntetések vannak. A Srí Lanka-i gazdaság összeomlott, India és más országok segítségéből próbálnak boldogulni, míg az ország vezetői hitelmegállapodásról próbálnak tárgyalni a Nemzetközi Valutalappal. A gazdasági válság következtében számos alapvető árucikk hiánycikk lett, az emberek csak nehezen tudnak élelmiszert, üzemanyagot és más szükséges holmit vásárolni. Az elnök azért lehet célpont, mert az országot az elmúlt két évtized nagy részében a Radzsapaksza család irányította.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.