„24 óra alatt ellehetetlenült” a könyvkiadásban dolgozók élete

gazdaság
2022 július 13., 08:02
comments 9

A könyvkiadásban dolgozók jelentős része katás vállalkozó, akiknek az élete „24 óra alatt egzisztenciális és gazdasági értelemben ellehetetlenült” - írja közleményében a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE). Az egy nap alatt keresztülvitt törvénymódosítás értelmében a kisadózók a jövőben csak magánszemélyeknek állíthatnak ki számlát.

„Értelemszerűen az írók, költők, szerkesztők, illusztrátorok, könyvtervezők, grafikusok, tördelők, műfordítók nem magánszemélyek, hanem könyvkiadók megbízásából dolgoznak, keresik kenyerüket, bevételeikből tartják el gyerekeiket, családjukat. Csak a nagyobb cégek tudnak főállásban alkalmazni szerkesztőket, tördelőket, de munkaviszonya írónak, műfordítónak szinte soha nincs. Szellemi szabadfoglakozást űznek.”

photo_camera A 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál nyitónapja a Millenárison, 2017-ben Fotó: Szigetváry Zsolt

„A könyvszakmára az elmúlt 2-3 évben nehéz idők jártak, Covid boltzár, elmaradt könyvvásárok, papírhiány és durva papírárak, infláció, költségek növekedése, ami főleg a kis- és mikrovállalkozásokat, műhelyeket tépázta, ritkította. De fenyegető a könyvvásárló értelmiségi és középosztály anyagi helyzetének romlása is – akik kulturális célú büdzséjének növekedésére mostanában nem számíthatunk.”

AZ MKKE szeretné, ha visszavonnák „az átgondolatlan, társadalmi vitát és érdemi előkészítést nélkülöző törvényt. Ne tegyék tönkre igazságtalanul alkotó emberek és családok életét a könyvkultúra brutális rombolásával. A közjót szolgáló emberek érdemtelen áldozatai az értelmetlen, cinikus és eredményét tekintve kétséges döntésnek”.

Pénteken Tompa Andrea író is tiltakozott: „Tényleg mindent szét kell verniük kalapáccsal azoknak, akiknek számolatlanul dől a pénz?”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.