Az EU engedélyezi a szankcionált áruk nem katonai célú eljuttatását Kalinyingrádba

külföld
2022 július 13., 15:16

Az Európai Bizottság iránymutatást adott ki az uniós szankciók között szereplő áruk szállítására vonatkozóan, amely szerint Oroszország folytathatja a kalinyingrádi exklávéba tartó, szankcionált áruk vasúti tranzitját az Európai Unió területén keresztül mindaddig, amíg a szállított áruk nem katonai célt szolgálnak - közölte a brüsszeli testület szerdán.

Az iránymutatás megerősítette, hogy a szankcionált áruk orosz közúti tranzitja az uniós intézkedések értelmében nem megengedett, a vasúti közlekedésre vonatkozóan ugyanakkor nincs ilyen tilalom.

A tagállamoknak viszont ellenőrizniük kell, hogy a szállított áruk mennyisége az elmúlt 3 év átlagán belül marad-e azért, hogy megbizonyosodjanak, hogy a szállítás valóban az alapvető áruk iránti tényleges keresletet tükrözi a rendeltetési helyen, illetve azért, hogy az esetlegesen szokatlan szállítások nem a szankciók kijátszásra irányulnak-e. A szankcionált katonai, valamint a kettős felhasználású, azaz katonai és polgári célra is használható termékek és technológiák tranzitja minden esetben és teljes mértékben tilos, a szállítási módtól függetlenül.

Az iránymutatás arra emlékeztetett, hogy a tagállamok kötelesek megakadályozni az uniós büntetőintézkedések kijátszásának minden lehetséges formáját. Az Oroszország és a kalinyingrádi terület közötti kétirányú kereskedelmi forgalom nyomon követésének biztosítania kell, hogy a szankcionált áruk ne juthassanak be az uniós vámterületre.

Az uniós bizottság közleményében emlékeztetett, a szankciók célja, hogy az EU növelje az Oroszországra nehezedő gazdasági nyomást, és megroppantsa Oroszország háborús képességét. Az EU szolidáris Ukrajnával, nemzetközi partnereivel együtt továbbra is támogatja a háború sújtotta országot és népét, a többi között folyamatos politikai, pénzügyi és humanitárius támogatás révén. (MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.