Novák Katalin: El kellett érni, hogy ne azok járjanak jól anyagilag, akik nem vállalnak gyermeket

POLITIKA
2022 július 13., 04:38

„A magyar családpolitika célja visszaadni a gyermekvállalás társadalmi megbecsültségét” - mondta Novák Katalin köztársasági elnök kedden az Academia Paulista de Letras rendezvényén Brazíliában, Sao Paulóban.

Novák arról beszélt, hogy a népességszám csökkenésének megállítása érdekében „vissza kell adni a gyermekvállalás társadalmi megbecsültségét, el kellett érni, hogy ne azok járjanak jól anyagilag, akik nem vállalnak gyermeket”.

Beszélt a kormány által bevezetett juttatásokról és arról is, hogy alaptörvénybe írták: a házasság egy férfi és egy nő kölcsönös elhatározáson alapuló kapcsolata, az életet a fogantatástól fogva védelem illeti meg, illetve az apa férfi, az anya nő. Novák azt mondta, Magyarország a GDP több mint 6 százalékát fordítja a családok támogatására.

photo_camera Novák Katalin Brazíliában Fotó: Novák Katalin/Facebook

„Brazília a futballban világbajnok, mi a családok támogatásában vagyunk világbajnokok” -mondta, és hozzátette, szeretnék divattá tenni a gyermekvállalást.

A családpolitikai eredmények közé sorolta, hogy az elmúlt évtizedben kétszeresére emelkedett a házasságkötések száma, felére csökkent az abortuszoké, ezzel párhuzamosan pedig a gyermekvállalási kedv is folyamatosan növekszik.

Novák Katalin az előadása előtt Hegyi Ferencnek, a Sao Pauló-i Magyar Ház elnökének a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést adta át a Brazíliában élő magyarság identitásának megőrzéséért, illetve közösségi életének fejlesztését több évtizede önzetlenül szolgáló tevékenysége, valamint a Magyar Diaszpóra Tanács Latin-amerikai Regionális Ülésének keretében végzett értékes munkája elismeréseként.

A köztársasági elnök hétfőn találkozott Jair Bolsonaro brazil elnökkel, akivel együtt imádkozott azért, hogy „az a háború, amely most Magyarország szomszédságában zajlik, minél előbb véget érjen”.

photo_camera A közös ima Fotó: Novák Katalin/Facebook

Ez volt Novák Katalin első Európán kívüli útja köztársasági elnökként. „(...) a két ország közötti együttműködés rendkívül fontos. Brazília stratégiai partner, a két ország között diplomáciailag, gazdaságilag, a tudomány területén és az oktatásban is egyre szorosabb a kapcsolat” - írta Facebook-posztjában.

Novák szerint „örömteli, hogy Bolsonaro elnök a családok támogatását a középpontba helyezte és igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy a hagyományos családok minél több segítséget kaphassanak”. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.