További nyolc év börtönt kapott egy belorusz újságíró, aki egy tüntetésről tudósított

külföld
2022 július 13., 17:02

További 8 év börtönbüntetésre ítélték zárt tárgyaláson Kacjarina Andrejeva belorusz újságírót hazaárulásért, aki két év után idén ősszel szabadult volna.

Kacjarina Andrejeva a Belsat.tv-nél dolgozott, ami az egyetlen független belarusz tévécsatorna. Kacjarina népszerű, fiatal újságíró, 2020-ban folyamatosan tudósított a belorusz tüntetésekről. Volt egy tüntetés, amin arra a tiltakozóra emlékeztek, akit halálra vertek a rendőrök. Kacjarina és operatőr kollégája, Darja Csulcova egy lakásból élőzték az eseményeket, amikor a rendőrök elmentek értük. Kacjarinát két év börtönre ítélték, de aztán tavasszal újabb vádat emeltek ellene, amelynek ítélete most született meg.

Az Újságírók Védelmével foglalkozó Bizottság közleményben ítélte el a döntést, és felszólította a belorusz hatóságokat, hogy engedjék szabadon Kacjarinát és a többi bebörtönzött újságírót. (CPJ)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt