Végtelenül elnéző a médiahatóság, amikor a Spirit FM-et kell frekvenciához segíteni

július 13., szerda 7:37
3
Spirit stúdió 2020 augusztusából Fotó: Spirit FM FB

Július 6-án hosszú cikkben számoltunk be arról, hogy a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) az egyik legértékesebb fővárosi frekvencia, a 92,9 FM-re kiírt pályázat során sorozatosan olyan döntéseket hozott, amik a médiatörvényt több ponton megkerülő Spirit FM műsorszolgáltatóját segítették hozzá a jogosultsághoz.

Az NMHH, jóllehet erre több mint nyolc nap állt rendelkezésére, csak az írás megjelenése után küldte meg válaszait a 444-nek, és egyik kérdésre adott válaszában sem cáfolta a cikk fő állításait.

A történet közvetlen előzménye, hogy tíz év után a hatóság nem hosszabbította meg automatikusan a Klubrádió Zrt. jogosultságát a 92,9-en, mert megítélése szerint a médiaszolgáltató mulasztásokat követett el. Az NMHH arra alapozva döntött így, hogy a frekvencia tíz éven át tartó használata során a Klubrádió legalább kétszer késve szolgáltatta be a műsorterv adatait.

Az új, 2020 őszén kiírt pályázat érvénytelenül zárult, majd a hatóság 2021 áprilisában ideiglenes sugárzási engedélyt adott a Spirit FM rádiót működtető - az ATV-vel partnerségben működő, Németh Szilárd által vezetett - Közösségi Rádiózásért Egyesületnek októberben. Ugyanezt az engedélyt októberben és következő májusban is megkapta a Spirit, csak hogy egy másik médiaszolgáltatón keresztül.

A hatóság 2021 tavaszán előbb a Közösségi Rádiózásért Egyesület (KRE), ősszel a Német-család tulajdonához tartozó X and A Kft., végül 2022 tavaszán a Németh Média Kft.-vel is leszerződött ugyanazon rádió, a Spirit FM ideiglenes sugárzására. (A trükközésre nyilvánvalóan azért lehetett szükség, mert a törvény nem engedi meg ugyanazon szervezet számára, hogy egymás után kétszer ideiglenes engedélyhez folyamodjon.)

Semmilyen értékelhető válasz nem adott arra a hatóság, hogyan kaphatott több különböző jogalany egymás után ideiglenes hatósági engedélyt a 92,9-es frekvencia használatára, miközben mind ugyanazt az adást sugározták.

„A Médiatanács az ideiglenes szerződések megkötése előtt minden esetben ellenőrzi, hogy a kérelmek megfelelnek-e a Médiatörvény előírásainak és ugyancsak az ideiglenes szerződés aláírása előtt az adott időszakra vonatkozó médiaszolgáltatási díjat is előre meg kell fizetni” - írta a hatóság.

Az NMHH válaszleveléből az is kiderül, hogy a hatóság teljesen önkényesen dönt az ilyen ideiglenes engedélyekről, mert ugyan „vizsgálják a kérelmező adatait, a kérelmező vállalkozás hatályos létesítő okiratát, a tervezett ideiglenes médiaszolgáltatás célját, a tervezett műsoridőt és műsortervet, a tervezett ideiglenes médiaszolgáltatás kezdő és befejező napját”, de hogy mi alapján hoznak döntést, arról nem adtak tájékoztatást.

Nem tért ki arra sem a hatóság, milyen jogcímen sugárzott adást a Spirit FM az egyes ideiglenes sugárzási engedélyek között. A médiatörvény 65.§-ának 5b pontja ugyanis előírja, hogy az ugyanarra a frekvenciára egymás után megkötött ideiglenes hatósági szerződések között legalább tizenöt napnak el kell telnie. A Spirit FM adása ellenben az archívumok tanúsága szerint zavartalanul szólt 2021. október 29. és 14., illetve 2022. május 10. és 28. között. Ez nagyon konkrét jogi dilemmákat vet fel, de az NMHH egyáltalán nem foglalt állást a kérdésben.

Felmerültek ellentmondások a frekvenciahasználat hosszútávú jogosultságának kiutalásával kapcsolatban is. 2021. decemberében az NMHH végül újra kiírta a 92,9 használatára vonatkozó pályázatot, amit végül a spirites KRE nyert meg.

Az NMHH úgy döntött a KRE mellett, hogy a szubjektív megítélés kategória szerint 1 ponttal magasabbra értékelte pályázatukat a Klubrádió pályázatával szemben. A döntő érve a hatóságnak az ismétlések vállalt aránya volt, de nem adtak magyarázatot arra, hogy ez miért számít szubjektív szempontnak, és nem értékelték azt a körülményt sem, hogy a Spirit FM műsortervének döntő részét az ATV-csoport műsorainak ismétlése teszi ki:

„A Médiatanács a pályázatok elbírálása során kizárólag a pályázóknak a pályázati anyagaiban szereplő, a jövőbeni működésre vonatkozó terveit veheti figyelembe. Ennek megfelelően nem vizsgálhatta sem a 92,9 MHz frekvencián jelenleg ideiglenesen működő Spirit FM, sem pedig az interneten hallható Klubrádió műsorszerkezetét, műsorgyártási gyakorlatát.”

A műsorszolgáltatási tapasztalatra vonatkozó elvárások értékelése is a KRE-nek kedvezett.

„A Hatóság nyilvántartása szerint a Közösségi Rádiózásért Egyesület 2017. február 18-tól 2021. május 2-ig rendelkezett a Budapest 87,6 MHz, az Mttv. 66. § (5) bekezdés szerint közösségi jellegűként elismert kisközösségi rádiós médiaszolgáltatási jogosultsággal” - írja a hatóság válaszában.

Valójában a pályázat során a KRE úgy kapta meg a maximális 3 pontot, hogy alig több mint 1 éven keresztül sugározta a Spirit FM műsorát. A hatóság műsorszolgáltatási tapasztalatként értékelte, hogy a KRE már 2017 februárjától sugárzott adást, jóllehet a spirites stáb csak évekkel később vette át annak vezetését, Németh Szilárd ugyanis csak 2019-ben megvásárolta a 87,6-os frekvencián sugárzó Broadway Rádiót, és lett a rádiót működtető KRE vezetője. Az NMHH nem foglalkozott ezzel a körülménnyel, és egyaránt 3 pontosra Némethék 1 illetve a Klubrádió több mint 20 éves rádiózási tapasztalatát.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt