A Fifty-Fifty rekordidővel nyerte meg az 54. Kékszalagot

sport
2022 július 14., 16:15

A Józsa Márton kormányozta Raiffeisen Fifty-Fifty rekordidővel, 7 óra 13 perc 21 másodperccel nyerte az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjat csütörtökön Balatonfürednél. Második helyen a Team Kaáli, harmadikon a Prospex Delta ért célba. A Fifty-Fifty - egy kétárbocos magyar fejlesztésű katamarán - a saját maga által 2014-ben felállított 7 óra 13 perc 57 másodperces pályacsúcsot döntötte meg 36 másodperccel.

Józsa Márton Miklós katamaránja, a Raiffeisen Fifty-Fifty az 54. Kékszalag rajtja előtt Balatonfüred közelében 2022. július 14-én.
photo_camera Józsa Márton Miklós katamaránja, a Raiffeisen Fifty-Fifty az 54. Kékszalag rajtja előtt Balatonfüred közelében 2022. július 14-én. Fotó: Vasvári Tamás/MTI/MTVA

Az élen végző hajó legénységének tagjai Józsa Márton kormányos mellett Goszleth Marcell, Németh Áron, Adorján Csaba, Dénes Bence Dániel, Erőss Loránd János és Józsa-Kovács Attila. A Fifty-Fifty a harmadik győzelmét aratta a verseny történetében 2012 és 2014 után. Józsa szerint nagyon kedvező volt a széljárás, így tudott hajója a rajt után egyből az élre törni és lehagyni a többieket. A Magyar Vitorlás Szövetség MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a mostani rekorddöntés az ideális szélviszonyoknak köszönhető, a versenyen ugyanis jellemzően közepes-élénk szél fújt, ez pedig ideális a katamaránok számára.

link Forrás

Idén 516 hajó nevezett a tókerülő versenyre, fedélzetükön több mint 2500 vitorlázóval. A Kékszalag Európa leghosszabb tókerülő vitorlásversenye, amelyet először 1934-ben rendeztek meg. A hajósokra a 48 órás szintidő alatt légvonalban 155 kilométeres út vár, a balatonfüredi rajt után Balatonkenese, Siófok és a tihanyi szoros érintésével haladnak, és Keszthelynél fordulva térnek vissza Balatonfüredre. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.