A Srí Lanka-i elnök az ígérete ellenére még mindig nem mondott le

külföld
2022 július 14., 08:02

A Srí Lanka-i elnök ígérete ellenére még mindig nem nyújtotta be lemondását, bár elmenekült az országból.

Gotabaja Radzsapaksza elnök, a feleségével és két testőrével előző nap hagyta el az országot a Srí Lanka-i légierő repülőgépén. A Maldív-szigetek fővárosába utazott, ahonnan továbbindult Szingapúrba.

photo_camera Gotabaja Radzsapaksza február 4-én, a függetlenség napi ünnepségen. Fotó: ISHARA S. KODIKARA/AFP

Mahinda Japa Abejvardena parlamenti elnök bejelentette: még mindig nem kapta meg Radzsapaksza lemondólevelét, pedig szerda estére arról biztosították, hogy eljut hozzá.

A biztonsági erők és a kormányellenes tüntetők közötti éjszakai összecsapásokban Colombóban, a Srí Lanka-i parlament előtt a rendőrség szerint 42 ember megsérült.

A jelentések szerint a tüntetők elvették az egyik katona puskáját és 60 darab lőszerét. A tömeg a kijárási tilalom ellenére jóval éjfél utánig a területen maradt.

A kijárási tilalmat hajnalban feloldották, és nem érkezett jelentés további súlyos incidensekről vagy újabb tüntetésekről.

De a tüntetők továbbra is megszállva tartják az elnök és a miniszterelnök hivatalos rezidenciáját és hivatalát. A kormányfő rezidenciáját szombaton felgyújtották.

Radzsapaksza távozása után Ranil Vikremeszinghe kormányfőt nevezték ki ügyvezető elnöknek, de a tüntetők Radzsapaksza közeli szövetségesének tekintik és a lemondását követelik.

Vikremeszinghe felajánlotta, hogy lemond a miniszterelnöki tisztségéről, és a parlament által jelölt utódot nevez ki. A parlament elnöke találkozni fog a politikai vezetőkkel, hogy megvitassák a javaslatot. Közben július 20-ra kitűzték a parlamenti szavazást az új elnök megválasztására, de ez Radzsapaksza hivatalos lemondásától függ.

Srí Lanka továbbra is súlyos üzemanyaghiánnyal küzd, a benzinért és a gázolajért országszerte hosszú sorok állnak.

Az Indiai-óceán északi részén található szigetország mentőcsomagot kért a Nemzetközi Valutaalaptól, de az IMF megköveteli a politikai stabilitást a pénzeszközök felszabadításának előfeltételeként. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.