Az ingatlanpiacra is hatással lesz a rezsicsökkentés kivezetése

ingatlan
2022 július 14., 08:54
comments 2
Ellenzéki kampány 2022-ben, végül minden másképp alakult
photo_camera Ellenzéki kampány 2022-ben, végül minden másképp alakult Fotó: botost/444.hu

Gyorselemzést adott ki az ingatlan.com ingatlanközvetítő portál, reagálva a kormány bejelentésére, ami az eddig ismert rezsicsökkentési rendszer végét jelenti.

Az ingatlan.com MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az, hog yaugusztus elsejétől az átlagfogyasztás felett piaci árat kell fizetni az áramért és a gázért, hatással lesz az ingatlanpiacra is.

Az elemzés szerint az árak tekintetében kétsebességessé válhat a piac: a korszerű fűtéssel rendelkező, alacsony fogyasztású lakóingatlanoknál tempósabb lehet az értéknövekedés, mint a felújítandóknál.

Az ingatlan.com gazdasági szakértője, Balogh László szerint „bár az új szabály a háztartások 75 százalékát nem érinti, várhatóan még keresettebbek lesznek az alacsony rezsiköltségű lakóingatlanok”, és a nagyobb alapterületű lakások közül azoknál eshet vissza leginkább a kereslet, amelyek nem energiahatékonyak.

Az ingatlanok állapota és fűtési rendszere még fontosabb szempont lehet a jövőbeni vevők számára.


Az ingatlan.com-on pörgő lakóingatlanok fele saját gázfűtéssel rendelkezik (cirkó, gázkazán, konvektor), 7 százalékuk távfűtéses, megint majdnem 7 százalékuknál szintén a gázalapú házközponti fűtés jellemző. Az elektromos fűtésrendszerű lakások részesedése 5 százalék, ezeknél különösen fontos tényezővé válik az új rezsiszabály. Összességében az eladó lakások és házak háromnegyedénél gáz alapú a fűtés

Az ingatlan.com-on úgy számoltnak, hogy a következő időszakban a fenntartási költségek és a rezsiköltségek jelentősebb szerepet kapnak a piacon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.