Bánki Erik: 300 milliárdot csaltak ki a költségvetésből a bújtatott kata-foglalkoztatók

PÉNZ
2022 július 14., 10:22
Bánki Erik, Fidesz, a gazdasági bizottság elnöke, frakcióvezető-helyettes
photo_camera Bánki Erik, Fidesz, a gazdasági bizottság elnöke, frakcióvezető-helyettes Fotó: Németh Dániel/444

Bánki Erik, fideszes frakcióvezető-helyettes, a gazdasági bizottság elnöke szerdán tételesen végigvette, hogy kinek és miért lesz jó az új kata-szabályozás, amit még saját tempójához mérten is rekordsebességgel vert át az Országgyűlésen a kormány.

Az MTI-nak eljuttatott videóüzenetében Bánki arról beszélt, hogy az új szabályozással „a kormány visszatért a kiinduló ponthoz, ahhoz a szándékhoz, amiért az adónem megszületett, hogy legyen a lakosságnak szolgáltatást nyújtó, vagy termékeket értékesítő egyéni vállalkozóknak egy alacsony összegű, kevés adminisztrációval járó, ésszerű adózási forma”.

A fideszes politikus szerint ilyen szakma a fodrász, a villanyszerelő, a műkörmös, a festő, a kézműves, és az induláskor ezeknek a vállalkozásoknak az aránya a katások között 85 százalék körül volt, az évek során viszont rengeteg munkaadó bújtatott foglalkoztatásra használta a katázás lehetőségét.

A „lakosságnak szolgáltatást nyújtó vállalkozók” az új jogszabály szerint is jól fognak járni, magyarázta Bánki, mert nekik az eddigi 12 millió forint árbevételszintjüket 18 millió forintra emeli a törvény, ami után továbbra is csak havi 50 ezer forint adót kell majd fizetniük.

Bánki szerint sokan, ahelyett hogy bejelentették volna a munkavállalókat, és közterheket fizettek volna utánuk, katás alvállalkozóként foglalkoztattak embereket, ez pedig évi 250-300 milliárd forint megtakarítást jelentett a munkaadóknak, lényegében adót csaltak a költségvetés rovására.

Az így foglalkoztatottak szerinte azért is jártak rosszul eddig, mert esetükben a szolgálati időt csak időarányos mértékben veszik figyelembe a nyugdíjszámításnál, és sokan talán nem is tudnak arról, hogy így összességében mennyivel kevesebb nyugdíjra lesznek majd jogosultak.

Bánki azt ígérte, hogy az adóhatóság és a Pénzügyminisztérium honlapján napokon belül elérhető lesz az az adókalkulátor-applikáció, ami segít megtalálni a vállalkozók számára a legtesthezállóbb adózási formulákat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.