Ismét kormányválságba kerülhet Olaszország, mert az egyik párt megvonta a bizalmat Draghiéktól

július 14., csütörtök 14:32

Felborította a Mario Draghi vezette nemzeti egységkormány egyensúlyát az Öt Csillag Mozgalom nevű kormánypárt, mely nem szavazott bizalmat a kormány energia-csomagjának a felsőházban tartott szavazáson csütörtökön. A szenátusi szavazáson az Öt Csillag Mozgalom (M5S) frakciójának tagjai kivonultak az ülésteremből.

A szenátus elnöke felolvassa a bizalmi szavazás eredményét. Fotó: ANDREAS SOLARO/AFP

A parlamenti többség így sem szűnt meg, a 2021. február 13-án megalakult nemzeti egységkormány jövője azonban megkérdőjeleződött. Mario Draghi korábbi kijelentései szerint a kormány az M5S nélkül „nem létezik”. Draghi jelenleg Sergio Mattarella államfővel egyeztet a kormányzás lehetőségeiről.

A szenátusban 172 igen mellett 39 nem szavazat érkezett azzal kapcslatban, hogy a parlament gyorsítsa fel a több milliárd eurós segélycsomag parlamenti jóváhagyását. A csomag többek közt a megélhetési válság ellensúlyozására irányuló intézkedéseket tartalmaz, valamint egy olyan rendelkezést is, amely lehetővé teszi Rómának egy óriási szemétégető építését. Az Öt Csillag Mozgalom régóta sürgeti Draghit, hogy tegyen többet az emelkedő megélhetési költségek mérsékléséért az állami hitelfelvétel növelésével, és ellenzik a szemétégető projektet is.

A bojkott politikai bizonytalanságba sodorta Olaszországot, és fennáll a veszélye annak, hogy így az Európai Unió több milliárd eurós forrásait sem kapják meg, nem tudják kezelni az aszályt, illetve az orosz gáztól való függőséget sem tudják csökkenteni. A következő országgyűlési választás csak 2023 tavaszán esedékes, de ha a feszültséget nem sikerül feloldani, akkor előfordulhat, hogy már szeptemberben vagy októberben előrehozott választásokat kell tartani. (MTI, Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt