Lemond az észt miniszterelnök, de új kormányt alakítana

külföld
2022 július 14., 09:14
comments 9

Az észt kormány sajtószolgálata közölte, hogy Kaja Kallas reggel hivatalosan számolt be a kormánynak arról a döntéséről, hogy saját kérésére lemond. „Vele együtt az egész kormány távozik” – derült ki a kormány nyilatkozatból.

Kallas azt is javasolta, hogy péntekre hívják össze a parlament rendkívüli ülését, amin arra kéri majd a képviselőket, hogy bízzák meg őt egy új kormány megalakításával, ami a nemzeti-konzervatív Haza Párt (Pro Patria/Isamaa) és a Szociáldemokrata Párt koalícióján alapulna.

Kallas az elmúlt másfél évben volt miniszterelnök. Nyilatkozatában elmondta, hogy nehéz időszak volt, a koronavírus-világjárvány és az ukrajnai események miatt bonyolódott a geopolitikai helyzet. A döntéséről tájékoztatja Alar Karis elnököt.

A miniszterelnök még a múlt héten beszélt arról, hogy a jobbközép Észt Reform Párt és a középbal Centrumpárt alkotta kormánykoalíció válsága miatt lemondhat. Június 3-án az észt elnök felmentette a külügyminisztérium meg a belügyminisztérium vezetőit és öt másik minisztert, akik a kormányban a Centrumpártot képviselték.

photo_camera Kaja Kallas észt miniszterelnök Berlinben 2021. augusztus 17-én. Fotó: Kay Nietfeld/AFP

Az eddigi koalíciós kormány 2021 januárjában alakult meg. A leváltott centrumpárti miniszterek feladatait ideiglenes jelleggel (az új koalíció megalakulásáig) a kabinet más tagjai vették át. Kallas már korábban tárgyalásokat jelentett be az észt szociáldemokratákkal és a Haza Párttal.

A kormánykoalíció felbomlásához a család- és gyerektámogatási törvényjavaslat körül kibontakozott hatalmi harcok és viták vezettek. A Centrumpárt ugyanis a kezdeményezés megvalósításához összeállt az ellenzékkel, és megakadályozta egy, a kabinet által jóváhagyott, az észt nyelvű iskolaelőkészítő oktatásról szóló törvényjavaslat elfogadását a parlamentben. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt