Több százezer hektár kukorica és napraforgó veszett kárba az Alföldön a súlyos aszály miatt

mezőgazdaság
2022 július 14., 20:21
Herczeg Tibor gazdálkodó nézi aszállyal sújtott napraforgóját Orosháza közelében lévő földjén.
photo_camera Herczeg Tibor gazdálkodó nézi aszállyal sújtott napraforgóját Orosháza közelében lévő földjén. Fotó: Rosta Tibor/MTI/MTVA

Az RTL Híradója arról számolt be, hogy évtizedek óta nem tapasztalt termésromlást hozott az idei aszály az Alföldön. Hatalmasak a károk, 300 ezer hektár kukorica és 200 ezer hektár napraforgó ment veszendőbe. Van, ahol egyenesen betakaríthatatlan a termény. A kár becslések szerint eléri a 400 milliárd forintot.

A Dunántúlon kedvező a hozam, elegendő az ellátáshoz, de a takarmánynak való miatt aggódnak az állattartók, és szalma sincs elég. Az agrárminiszter közben Ukrajnában egyeztetett a háború miatt bentragadt készletek felszabadításáról.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.