Eddig több mint 87 milliót dobtak össze az Átriumnak

július 15., péntek 16:44
3

„A péntek délutánig beérkezett és eddig feldolgozott felajánlások után itt tartunk: 2022. június 27. és július 15. között összesen 72 368 671 forint érkezett felajánlásként magánszemélyektől és cégektől az Átriumhoz, egyszeri támogatásként, Mecénás Klub-tagságként, székkeresztelőként” - írta Facebookon az Átrium. Emellé érkezett még Budapest Főváros Önkormányzatától 15 millió játszási támogatás, így összesen 87 millió forintot szedtek eddig össze, ami az Átrium 2022.évi működési költségének negyvenhárom százaléka.

A hónap elején derült ki, hogy a kormány megvonta az Átriumtól a támogatást. A magánszínház eddig is a hivatalos, államilag finanszírozott struktúra mellett, amolyan megtűrt státuszban létezett, de a TAO rendszer legutóbbi átalakítása után már minimális állami támogatást sem kapott. A színház azonban nem adta fel, gyűjtőakcióba kezdett, és támogatói napot is tartottak.

„Mint a kulturális miniszterhelyettestől hallottuk a Parlamentben, a háborús helyzet indokolja – a rezsicsökkentés megszüntetésétől a kata eltörlésén át az inflációig – a kulturális támogatások „ütemezésének” elégtelenségét. Érdekes, hogy a háborús helyzet nem gátolta Fekete Péter bűvész urat a 12 milliárdos támogatási keret totális kiürítésében: nem gátolja más magánszínházak kifizetését (annyival erre az évre, amit az Átrium négy évre kapott), nem gátolja a Nemzeti Színház több mint kétmilliárdos állami támogatását, meg a vidéki színházigazgatók elektromos biciklivel való ellátását sem. A jelek szerint a magyar független kultúra, a független színházak, na azok (meg még azok, akik most a helyzet károsultjainak érzik magukat) kell, hogy megfizessék a „háborút”, vagy ki tudja, valójában mit” - írták a posztban.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt