„Sokszor felmerül, miért kéne egy magánszínházat támogatni. Hát ezért!”

KULTÚRA
2022 július 07., 20:04
comments 2

A kormány megvonta a támogatást, heteken belül bezárhat az Átrium. A magánszínház eddig is a hivatalos, államilag finanszírozott struktúra mellett, amolyan megtűrt státuszban létezett (például menedéket adott a 2010-es kormányváltás után a Nemzetiből kipaterolt művészeknek is), de a TAO rendszer legutóbbi átalakítása után már minimális állami támogatást sem kapott. A színház még nem adta fel, gyorsan gyűjtőakcióba kezdett, és egy hét alatt legalább tízmilliónyi civil adományt kapott. Csütörtökön pedig támogatói napot tartottak.

Kígyózó sorokban várakoztak az adományozók az Átrium előterében. Azért mentek, hogy ihassanak a színház fennmaradásáért – ha mást nem is, legalább egy kávét.

Egész nap az intézmény művészei szolgáltak fel kávét az adományozni kívánó látogatóknak. Egy hét alatt több mint 40 vendéglátós csatlakozott a kezdeményezéshez, akik mai bevételükkel a színház túlélését támogatták. Bár közel sem számítottak ilyen szintű megmozdulásra, a vezetőség szerint sem az összegyűjtött adomány, de még a Fővárosi Önkormányzat támogatása sem lehet elég a rendszeres működés fenntartására.

Egy kávé az Átriumért
photo_camera Egy kávé az Átriumért Fotó: Haiman Helga

Sok mindenre fel voltunk készülve, de arra ami most történik, na arra nem” – kezdte Zsedényi Balázs, az Átrium operatív menedzsere.

Egyetlen dologra nem számítottunk, hogy megmozdul tulajdonképpen a fél város, szinte a fél ország. Valami olyasmit jelent az Átrium, amit mi eddig nem tudtunk.

Az Egy kávé az Átriumért a Jedermann Kávézó kezdeményezésére jött létre. A támogatói eseményhez egy hét alatt 40 kávézó, étterem és bár csatlakozott. Akinek nem volt kávéja, az mindenféle mással, sörrel, borral, fasírttal állt be a sorba. A szervezők elmondása szerint volt olyan szépségszalon, ami még csütörtök reggel telefonált, hogy az aznapi bevételüket az Átriumnak küldenék. A résztvevő helyek listája az esemény Facebook-oldalán tekinthető meg.

Szinetár Dóra kávét főz
photo_camera Szinetár Dóra kávét főz Fotó: Haiman Helga

Mi csak kiírtuk, hogy az Átrium be fog zárni” – mesélte Zsedényi. A többi magától indult el. Elmondása szerint már 2019-ben, a TAO megszüntetésénél is látszott, hogy megmozdul a közönség, de a mostani esemény felülmúlta az elképzeléseket.

A színházban Alföldi Róbert, Szinetár Dóra és még számos másik társulati tag várták az adományozókat. „Ott voltam a pultban és láttam mennyivel többet adtak egy-egy kávéért csak azért, hogy mi lehessünk” – mondta Brasch Bence.

photo_camera Fotó: Haiman Helga

A szervezők még számolják, hogy mire lesz elég a pénz, de a résztvevők abban reménykednek, hogy a sok adomány megmentheti a színházat.

Bizakodó vagyok, bennem van ez az elszántság, hogyan sokan vagyunk és sokan tenni tudunk valamit” – mondta egy vidékről érkezett szabadúszó színész.

A bizakodó interjúalanyok
photo_camera A bizakodó résztvevők. Fotó: Haiman Helga

A hivatalos indoklás hiányában a legtöbben úgy tartják, hogy a támogatás megvonását az Átrium rendszerkritikus előadásaival, a Vidnyánszky-féle hivatalos színházi vonulat elleni megmozdulásával érdemelte ki. Szerintük ami most történik, az a NER környékén mozgó figurák követeléseinek hivatalos beiktatása az ország kultúrpolitikájába.

Szerintem fontos, hogy ne mindig a sablonosat lássuk, ne mindig azt, amit nyomnak felénk, ne mindig a tömeget, a tucatot. Kell az egyedi, az egyéni, amit az Átrium képvisel, és ami ennek a konzervatív országnak nem tetszik” – mondta Boldizsár Béla, a Thália színitanoda hallgatója.

Boldizsár Béla, a Thália színitanoda hallgatója
photo_camera Boldizsár Béla, a Thália színitanoda hallgatója. Fotó: Haiman Helga

Ahogyan azt már korábban megírtuk, az Átrium egy héttel ezelőtti posztjában közölte, hogy kénytelen lehúzni a rolót: „Nem tudjuk tovább tartani a színházat.” A kulturális TAO-támogatási rendszer felszámolását követően a színház szinte teljesen kimaradt az osztogatásból. A TAO-t váltó többlettámogatási rendszerben már nincsenek nyílt pályázatok, egyedi kérelmeket bírálnak el, teljesen ismeretlen szempontok szerint, csak így lehet állami támogatáshoz junti. Még elbírálási határidő sincs.

Persze voltak, akik jól jártak a TAO eltörlésével: a Turai Ida és a Karinthy Színház 300 milliót, a Játékszín 200 milliót kapott a többlettámogatási rendszeren keresztül, abból a 12 milliárdból, amit eddig szétosztott a kulturális kormányzat. A működtetési és produkciós pénzekből tavaly már csak produkciós támogatást kaptak, idén viszont az Átrium által beadott kérvényekre egyáltalán nem érkezett válasz. Még a színház által korábban pályázati úton nyert 17 millió forintot sem folyósították.

Négy nap alatt többet adott össze a közönség, mint amit a minisztérium a színháznak ígért. A 17 milliós összeget egy évre adták volna. Bár a csütörtöki esemény során begyűjtött adományok végső összegét csak a napokban tudják megmondani, a szervezők szerint az is lehet, hogy több tízmillió forintról van szó. Volt olyan vendéglátós, aki reggel 7 és 9 között 63 ezer forintot szedett be kizárólag kávéból.

photo_camera Illusztráció: Haiman Helga

Az operatív menedzser szerint az adományokból időt lehet nyerni, de megoldást nem. Az állam által beszedett adóforintokkal az állam által megítélt kulturális sokszínűséget támogatják. Ebben valamiért az Átrium nincsen benne, és hogy miért nincs, arra a TAO felszámolása óta hivatalos válasz nincsen.

Az Átrium művészei válaszra várnak

Zsedényi Balázs, operatív menedzser
photo_camera Zsedényi Balázs, operatív menedzser Fotó: PETER LAKATOS/KKFOTO

Nem bocsátkozom abba, hogy ilyen feltételezésekbe menjek, hogy miért igen és miért nem. Valaki mondja meg, hogy miért nem, hogy miért nem kaphatjuk meg ugyanazt a lehetőséget, amit más magánszínházak megkapnak” – mondta Zsedényi. Amint azt a HVG a nap folyamán már megírta, a budai Fidesz lelkesen ünnepelte Facebook oldalán az Átrium leállását.

A cikket Lénárd Lili írta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.