Úgy tűnik, hogy akik eddig az átlag felett fogyasztottak, azoknak azonnal megemelt rezsit kell majd fizetniük

gazdaság
2022 július 15., 11:03
comments 71

A kormány még csütörtökön kiadott egy közleményt, amiben azt írták, „az új szabály augusztus 1-jétől lép életbe,

ezt követően is az előzőleg megállapított éves átlagfogyasztásra lesznek kiállítva a számlák.

A számlázási rendszer technikai átállása előkészítés alatt áll, a technikai részletekről a fogyasztók időben tájékoztatást fognak kapni”.

A Portfolio értékelése szerint ez azt jelenti, hogy azonnal fizetni fognak az átlag felett fogyasztók, mert ezek szerint a 2021 augusztusa és 2022 július vége vagy a 2021 januárja és 2021 decembere közötti éves fogyasztást veszi alapul a kormány.

Amennyiben ez az éves fogyasztási összeg az áram esetében 2523 kWh, a gáz esetében pedig 1729 köbméter felett van, akkor lép életbe a magasabb piaci ár.

VAGYIS AZ IDEI ÁREMELÉST ÉS PLUSZ REZSIDÍJAKAT AZOK SEHOGYAN SEM TUDJÁK MEGÚSZNI, AKIK AZ ELMÚLT EGY ÉVBEN AZ ÁTLAG FELETT FOGYASZTOTTAK. ŐK KÉSZÜLHETNEK KVÁZI AZ AZONNALI TEHERNÖVEKEDÉSRE JELENLEGI ÉRTELMEZÉSÜNK SZERINT”

– írják.

Ahogy arról a szerdai bejelentés után írtunk, csak elsőre hangzik jól, hogy az „átlagos fogyasztásig” marad a rezsicsökkentés, mert nagyon könnyű a meghatározott szint fölé kerülni. Így járhatnak például azok, akik egyáltalán nem fűtenek gázzal, helyette áramot használnak.

A Portfolio úgy számol, hogy az intézkedés 1100 milliárd forintos lakossági tehernövekedéssel jár majd, és több mint 1,4 millió embert érint.

A rezsicsökkentés csökkentésének részletszabályai ugyanakkor egyelőre még nem jelentek meg a Magyar Közlönyben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.