A Margit-híd elfoglalása óta összevissza mászkálnak a tüntetők Pesten

POLITIKA
2022 július 16., 17:41
comments 6


  • Kora este megtörtént a legfrissebb hídfoglalás, amit a Márki-Zay-féle rakparti tüntetésről érkezők kezdhettek.
  • Ez volt a NER legröviebb ideig tartó hídfoglalása, a tömeg nemsokára inkább mozgásba lendült és elindult Pestre, ahol a Körúton az Oktogonig vonulva a Deák tér felé fordultak.
  • Onnan Astoria-Blaha-Nagykörút volt az útvonal.
  • Ez itt a folyamatosan frissülő közvetítésünk, az újdonságokat nem meglepő módon mindig legfelül találod.

Egyelőre mind a tüntetők, mind a rendőrök ötösre vizsgáznak. A nyilvánvaló indulatok ellenére jókedvű és békés az egész, az erőszakszervezetek pedig - eddig - példásan visszafogottak.

Már úgy tűnt, hogy fáradnak az eleje táján lévők, de ekkor egy heves mocskosfideszezéssel felpörgették magukat, amit élénk "hazaárulók, hazaárulók" követett.

Haszán tudósító beszélt a legelöl haladókkal, azt tervezik, hogy erőgyűjtés végett leülnek egy időre egy forgalmas kereszteződésben. Talán a Bajcsy és az Andrássy sarkánál. Azok szerint, akikkel a kollégám beszélt, az egész tényleg annyira spontán, ahogy kinéz. Főleg futárok mennek elől, de ők sem szervezők.

Megvan: ilyen volt a hangulat és a közönség a Fishing on Orfűn a Krúbi-koncerten.

Ilyen a tömegdemokrácia: a többség a jelek szerint a Deák felé indult el megint, az Andrássy úton. Ez a NER-ellenes népi mozgalom Groundhog Day-e.

Az élcsapat megállt az Oktogon közepén. Egyszerre zúg a "Fidesz-székház" és a "Margit-híd". Merre menjenek? Bázisdemokratikus döntéshozatal folyik épp a gyakorlatban.

Az elejének már nincs messze az Oktogon.

Olyan szóviccet sütött el egy tüntető, hogy ez sok kormányt egyből megroppantana. Igen, azt írta a kutyája nyakába akasztott lapra, hogy

"ORBÁN, KATARODJ"

Ennek a szóviccnek - az üzenet tartalmától függetlenül -, csak tisztelegni lehet mint műalkotásnak, füstölve szétrobbant aggyal.

A menetben feltűnően sok a fiatal, arányában az MZP-tüntetésen tapasztaltnál is sokkal többen vannak, ebből is látszik, hogy sokan csatlakozhattak később.

Az eleje élénk "Mocskos Fidesz"-ezés kíséretében most megindult vissza a körúton, az Oktogon irányába.

A menet két mentőautót is átengedett a kereszteződésen. "Gyertek velünk"-et is kiabálnak, úgyhogy még lehetnek terveik.

A tömeg megállt a Nagykörút és a Rákóczi út kereszteződésében, ahol a "Fidesz-maffia" és az "Orbán, takarodj!" ismételgetésével múlatják az időt, míg ki nem találják az útirányt.

A gyorslábú tüntetők már a Blaha Lujza téren járnak. Itt elég sok a járókelő, ezért felhangzik a Gyertek velünk-kórus.

Bizarr: még egy fehér óriás limo keveredett a tüntetésbe. Vagy talán ugyanaz, amelyik korábban éppenhogycsak átcsúszott a Margit-hídon a lezárása előtt? Nem tudjuk, mindenesetre csinált egy bonyolult manővert a Rókus kórház magasságában, kicsit összerázva a sort, aminek kezdett előreszaladni az eleje.

Most úgy tűnik, mégis a blahás frakció győzött! Példátlan jelenetek a magyar tüntetéstörténetben. Hiába kiabálta a hidas frakció az Erzsébet-híd nevét!

Spontán népgyűlés indult az Astoria-kereszteződésben! A tömeg egyik része a Blaha, a Másik a híd felé menne.

A legeleje az Astoriához ért. Ebből tényleg Erzsébethíd-foglalás lesz, az élen haladók legalábbis vettek egy jobbost a Duna felé.

Egyelőre az derül ki, hogy politikusok nélkül jobban megy a tüntetés. Az esemény eddig egyszerre békés, jókedvű, spontán és dühösen kormányellenes. Cselekvésnek egyelőre bőven elég annyi a tiltakozóknak, hogy mennek és néha kibálnak pár ütemnyit..

"Eddig ez a legdühösebb vonulás, aztán majd kiderül" - jelenti a menetből Németh Dániel fotós, szerkesztőségünk leghiggadtabb tagja. A tömeg közben az Astoriát közelíti. A véletlen azért véletlen, hogy ne tudjuk, merre tartanak, de ebben akár egy újabb Erzsébethíd-foglalás is benne van.

Egy asszony "magyar taxis velünk van"-nal próbálkozik, de a mocskos Fidesz sokkal népszerűbb szlogennek bizonyul.

A Deáknál újabb enyhe balossal rákanyarodtak az emberek a Kiskörútra, a befagyott autók között vonulnak.

Többször jelentek meg rendőrök, de láthatólag nem próbálják terelni vagy kényszeríteni a tömeget, az emberek egyelőre arra mennek, merre akarnak.

Úgy tűnik, nincs vezető, nincs különösebb terv, a dolog abszolúte spontán sétálás, sokkal hangosabb, erőteljesebb hangulatban, mint előtte a hivatalos tüntetésen, ahol végtelenül hosszú beszédeket mondtak.

Az eleje most árasztotta el a Bajcsy-Andrássy-kereszteződést, ahol balra kanyarodtak, a Bajcsyn, a Deák tér irányába.

Rég zúgott így a Fidesz-maffia az Andrássy-Bajcsy-kereszteződés közelében. Komoly "Gyertek velünk"-toborzókórus követte.

"Aki dudál, velünk van" - kiabálják sokan és egész sok autós ritmikus dudálással reagál. Azt is kiabálják, hogy "elegünk van".

A hangulat vidám, Haszán tudósító szerint meccs utáni, de ő nem MTK-ra jár, így ez az ő szájából pozitívum. A tömegben sok a fiatal.

A demonstrációt biztosító rendőrök a tömeg mögött gurulnak és amint egy kereszteződésnél elhalad az utolsó ember is, megnyitják utat.

"ELÉG VOLT!" - kiabálják a tüntetők az Andrássyn.

A lelkesen "mocskos Fidesz"-ező tömeg elérte az Oktogont, majd egy merész jobbkanyarral ráfordult az Andrássy útra és a Deák/Erzsébet tér felé tart.

Íme néhány Németh Dániel-fotó a vonulásról. Jól látható, miért hívják arany órának a naplementét fotós szempontból:

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444
photo_camera Fotó: Németh Dániel/444
photo_camera Fotó: Németh Dániel/444
photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Demokráciát!- skandálják épp a Nyugati tér és az Oktogon között.

A tömeggel vonuló embereink szerint nem világos, van-e konkrét célpontja a vonulásnak.

A Margit-hídon már újra jár az autóforgalom, a tüntetők ugyanis testületileg kezdtek el vonulni a Körúton.

A Körúton vonuló tüntetők elértek a Nyugati térre.

"Diktátor! Mocskos Fidesz! Gyertek velünk!" Ezek a legnépszerűbb skandálások egyelőre.

A tüntetők elindultak a körúton is. Sokan tartanak a Nyugati pályaudvar felé.

Ez itt Haszán tudósító élője a hídfoglalásról, egyelőre hangja is van, ki ne hagyd a lehetőséget!

Ahogy a hídfoglalás hírére odafutottam a szerkesztőség hídfő-közeli ablakához, pont le tudtam fotózni az utolsó járművet, amelyik Pestről átjutott Budára. Ez volt az:

Ilyenek voltak a hídfoglalás első percei:

Szombaton este fél nyolc tájban a gyülekező tüntetők elfoglalták, majd a rendőrök lezárták a forgalom elől Margit-hidat. A közlekedés teljesen megállt, a villamosok sem közlekednek tovább.

Tudósítónk, Haszán Zoltán szerint egyelőre pár százan lehetnek a demonstrálók, nagyrészt fiatalok. Egyelőre jó eséllyel a percekkel ezelőtt véget ért MZP-demonstráció résztvevői lehetnek jelen, mivel ott, a hivatalos program után egy fiatal nő bemondta a színpadon lévő mikrofonba, hogy jöjjenek a hídra.

A hídon nyitásnak zúgott az Orbán, takarodj!


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.