Gumimatracokkal tiltakozott a Párbeszéd a Balaton kisajátítása ellen

július 17., vasárnap 17:25
7
Fotó: Párbeszéd Magyarországért

Fenntarthatósági tábort szervezett a Párbeszéd a Balatonhoz - ezt fennállása óta minden évben megteszi a párt, és az idei sem volt kivétel; viszont ezúttal egy akcióval zárult az esemény: a párt aktivistái, kiegészülve ismertebb politikusaival, gumimatracokból kirakták „A Balaton mindenkié” feliratot a tó vizére, és drónról készítettek felvételeket a performanszról.

Az akcióban részt vett a két frissen megválasztott társelnöke, Szabó Rebeka és Tordai Benceis.

A Párbeszéd közleménye szerint a NER olyan ütemben teszi rá a kezét a Balatonra, hogy az „einstandolás és a környezetrombolás sosem látott méreteket ölt”. Az Orbán-kormányhoz közeli befektetők, írják, lassan teljesen kisajátítják és körbeépítik a Balatont, figyelmen kívül hagyva minden helyi építési és környezetvédelmi szabályt.

„A luxusturistákat kiszolgáló szállodák, apartmanok, jachtkikötők szűkítik a Balatonhoz való hozzáférést a magyar családok számára, miközben a szabadstrandok és kempingek száma is egyre csökken” - áll még a párt közleményében.

Jakál Adrienn, a Párbeszéd elnökségi tagja, soproni önkormányzati képviselő a Balaton és további nagy tavaink védelmében kampányt és aláírásgyűjtést indított, hiába állították le ugyanis a Mészáros Lőrinc-féle nagyberuházást a Fertő tónál, a környezeti károkozás jelentős.

Veszélyben van továbbá a tatai Öreg-tó is a partra tervezett szállodaépítés miatt, miközben a Velencei-tónál a vízszint oly mértékben csökkent, hogy a terület egész ökoszisztémája is veszélybe kerül.

„A Balaton nem lehet oligarcháké és spekulánsoké, mert a Balaton mindenkié!” - zárul a párt közleménye.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt