Gumimatracokkal tiltakozott a Párbeszéd a Balaton kisajátítása ellen

POLITIKA
2022 július 17., 17:25
comments 7
photo_camera Fotó: Párbeszéd Magyarországért

Fenntarthatósági tábort szervezett a Párbeszéd a Balatonhoz - ezt fennállása óta minden évben megteszi a párt, és az idei sem volt kivétel; viszont ezúttal egy akcióval zárult az esemény: a párt aktivistái, kiegészülve ismertebb politikusaival, gumimatracokból kirakták „A Balaton mindenkié” feliratot a tó vizére, és drónról készítettek felvételeket a performanszról.

Az akcióban részt vett a két frissen megválasztott társelnöke, Szabó Rebeka és Tordai Benceis.

A Párbeszéd közleménye szerint a NER olyan ütemben teszi rá a kezét a Balatonra, hogy az „einstandolás és a környezetrombolás sosem látott méreteket ölt”. Az Orbán-kormányhoz közeli befektetők, írják, lassan teljesen kisajátítják és körbeépítik a Balatont, figyelmen kívül hagyva minden helyi építési és környezetvédelmi szabályt.

„A luxusturistákat kiszolgáló szállodák, apartmanok, jachtkikötők szűkítik a Balatonhoz való hozzáférést a magyar családok számára, miközben a szabadstrandok és kempingek száma is egyre csökken” - áll még a párt közleményében.

Jakál Adrienn, a Párbeszéd elnökségi tagja, soproni önkormányzati képviselő a Balaton és további nagy tavaink védelmében kampányt és aláírásgyűjtést indított, hiába állították le ugyanis a Mészáros Lőrinc-féle nagyberuházást a Fertő tónál, a környezeti károkozás jelentős.

Veszélyben van továbbá a tatai Öreg-tó is a partra tervezett szállodaépítés miatt, miközben a Velencei-tónál a vízszint oly mértékben csökkent, hogy a terület egész ökoszisztémája is veszélybe kerül.

„A Balaton nem lehet oligarcháké és spekulánsoké, mert a Balaton mindenkié!” - zárul a párt közleménye.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.