Kétharmada a magyaroknak nem megy idén nyaralni a Publicus felmérése szerint

ÉLET
2022 július 17., 15:13
comments 7

Kétharmada a magyaroknak idén kihagyja a nyaralást - ezt mérte legalábbis a Népszava megbízásából a Publicus Intézet.

Az online adatfelvétel június 30. és július 7. között történt, azaz még a kata-törvény módosítása illetve a rezsicsökkentés visszavágásának bejelentése előtt.

A felmérés szerint sokaknak, a nyaralni indulók minden negyedének kellett újraterveznie az utazási költségvetést az infláció megszaladása és a forintgyengülés miatt.

Érdekes, egyben furcsa részlete a kutatásnak, hogy a kormánypárti szavazók alig 9 százaléka, míg az ellenzékiek közel harmada úgy nyilatkozott, hogy módosítani kellett a nyaralási terven a pénzügyi bizonytalanságok miatt.

Ezek a módosítások elsősorban az étkezésre, italozásra és a szállásra fordított összegek visszavágását jelentik. A megkérdezettek közel fele viszont, 46 százalék, azt válaszolta, hogy nem fog spórolni.

A legkevésbé az idősök nyaralnak; 60 év felett a magyarok alig több mint ötöde szán erre időt és pénzt, 30 év alatt viszont minden második magyar vakációzik. Minél alacsonyabb a végzettsége valakinek, annál kevésbé jut el pihenni.

A nyaralók nagyjából 60 százaléka belföldön nyaral, 25 külföldön, és 14 százalékuknak fér bele mindkettő.

A többség ugyanannyi vagy kevesebb időt szán idén nyaralásra mint a Covid előtt. Ez általában bő egy hetet jelent, a külföldön nyaralók maradnak csak jellemzően ennél tovább.

A nyaralók 17 százaléka 50 ezer forintnál kevesebből kénytelen megoldani a nyaralást, a többség - 45 - százalék 50 -150 ezer forintot tud erre fordítani. Alig több mint 20 százaléka a nyaralóknak tud 150 és 300 ezer forint közti összeget elkölteni vakációra. 6 százaléknak fér bele, hogy 500 ezerig elmenjen, 8 százalék pedig ennél is többet elnyaral az idén. (Népszava)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.