A hétfői tüntetésen öt embert állítottak elő a rendőrök

belföld
2022 július 18., 15:54

A hétfői, Margit-hídra hirdetett tüntetésen a rendőrök összesen öt embert állítottak elő, a rendőrség közleménye szerint azután, hogy „többszöri felszólításnak sem tettek eleget”.

A bejelentett gyűlést követően gyülekezési joggal visszaélés miatt három emberrel szemben indítottak szabálysértési eljárást. A közlemény szerint egyiküket egy korábbi szabálysértés miatt körözték, mert nem fizette be egy bírságát. Két embert közlekedési szabálysértések miatt bírságoltak meg.

A közleményben hangsúlyozzák, hogy „a rendőrség biztosítja a véleménynyilvánítás és a békés gyülekezési jog gyakorlását, ugyanakkor a szükségesség és arányosság elvét betartva intézkedik a jogsértések elkövetőivel szemben”.

A bejelentett tüntetés után a rendőrök egy emberrel szemben elektromos sokkolót is alkalmaztak. Erről a Magyar Hang azt írta, hogy a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint egy erőszakmentesen tiltakozó személlyel szemben „nemigen arányos” egy olyan kényszereszköz használata, ami könnyen tud súlyos sérüléseket okozni, és aminek a kockázatait az intézkedő rendőr felmérni sem tudja. A TASZ szerint a sokkolót a rendőr akkor használhatja, ha az intézkedésének, jelen esetben a tüntetőknek a helyszínről való eltávolításában, testi kényszer alkalmazásával sem tud érvényt szerezni.

A TASZ kitért arra is, hogy az eddigi demonstrációk alatt számos résztvevőt igazoltatott a rendőrség a kresz szabályainak a megsértése miatt vagy azért, mert az aszfaltra festettek, de amíg ezek a tiltakozás kifejezését szolgálják, addig nincs alkotmányos indok a jogsértés megállapítására.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.