A rekordmeleg miatt több helyen tűz ütött ki London környékén, a tűzoltóság szerint súlyos a helyzet

időjárás
2022 július 19., 16:59

A londoni tűzoltóság súlyos helyzetet hirdetett, miután számos tűz ütött ki a főváros környékén – jelentette a BBC.

Hatalmas tűz keletkezett a kelet-londoni Wenningtonban, a lángok földeket perzseltek fel és házakat pusztítottak el.

Az Egyesült Királyságban éppen a mérések kezdete óta nem látott hőségrekordot rögzítettek, a lincolnshire-i Coningsbyben 40,3 °C-ot regisztráltak. A korábbi rekord 38,7 fok volt Cambridge-ben 2019 júliusában.

A tűzveszély miatt arra kérik a fővárosiakat, hogy ne grillezzenek és ne rakjanak tüzet.

A magas hőmérsékletre és annak a vasúti forgalomra gyakorolt hatására figyelmeztető tábla látható a londoni Euston pályaudvaron, ahol egy pálya menti tűz miatt töröltek járatokat.
photo_camera A magas hőmérsékletre és annak a vasúti forgalomra gyakorolt hatására figyelmeztető tábla látható a londoni Euston pályaudvaron, ahol egy pálya menti tűz miatt töröltek járatokat. Fotó: NIKLAS HALLE'N/AFP

A szakemberek szerint az extrém hőséget a klímaváltozás okozza, ami intenzívebbé, gyakoribbá és valószínűbbé teszi a hőhullámokat.

Belgiumban, Hollandiában és Németországban is emelkedik a hőmérséklet, miközben Délnyugat-Franciaország és Spanyolország egyes részeit továbbra is erdőtüzek fenyegetik. A hőhullám miatt az egészségre veszélyes ózonértékek alakultak ki Északnyugat-Európában.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.