Törökország kivonul az isztambuli egyezményből

nők elleni erőszak
2022 július 19., 18:28
comments 7

Megerősítette a török államtanács, hogy Ankara kivonul az isztambuli egyezményből, az első nemzetközi szerződésből, amely egyebek között kötelező érvényű jogi normákat fogalmazott meg a nők elleni erőszak megakadályozása céljából.

Politikai pártok és jogvédő szervezetek fordultak az államtanácshoz – a legmagasabb szintű törökországi közigazgatási hatósághoz – a kivonulásra vonatkozó tavalyi döntés semmissé tételét kérve. De az államtanács úgy foglalt állást, hogy a vitatott elnöki rendelet szabályos volt, nincs ok megsemmisíteni.

photo_camera Fotó: Adem Altan/AFP

Az ellenzéki kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) bejelentette, hogy fellebbezni fog az államtanács döntése ellen. „Amikor mi leszünk hatalmon, már az első héten, sőt már az első 24 órában visszaállítjuk az isztambuli egyezményt” – ígérte a párt vezetője, Kemal Kilicdaroglu, aki feltehetően indulni fog a 2023-ban esedékes elnökválasztáson.

Yilmaz Tunc, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) képviselője viszont üdvözölte a döntést, kiemelve, hogy azzal olyan vita ért véget, aminek nem volt érdemi jogalapja.

A török kormány tavaly azzal indokolta, hogy kivonul az általa 2011-ben már aláírt egyezményből, hogy az bátorítja a homoszexualitást és fenyegeti a hagyományos családmodellt. A döntés bejelentésekor több ezer fős tüntetéseket tartottak.

A Megálljt a Nőgyilkosságoknak nevű szervezet újabb tüntetéseket hívott össze estére több törökországi városban, így Isztambulban és a nyugati Izmirben, hogy tiltakozzanak az általuk törvénytelennek minősített döntés ellen. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.