ENSZ: A tálib hatalomátvétel óta legalább 700 civilt megöltek Afganisztánban

külföld
2022 július 20., 12:08

Legalább 700 civilt megöltek és több mint 1400 embert megsebesítettek, mióta a tálibok tavaly augusztusban átvették a hatalmat Afganisztánban, annak ellenére, hogy csökkent a fegyveres konfliktusok száma az országban – jelentette az ENSZ afganisztáni diplomáciai képviselete.

Tálib harcos a nők jogaiért tartott tüntetés ellen tartott demonstráción Kabulban január 21-én.
photo_camera Tálib harcos a nők jogaiért tartott tüntetés ellen tartott demonstráción Kabulban január 21-én. Illusztráció: Mohd Rasfan/AFP

A legtöbben házilag készített robbanószerkezetek és fel nem robbant lövedékek miatt váltak áldozattá. A támadások közül többet a tálibok elszánt riválisának számító Iszlám Állam követett el. A szélsőségesek elsődleges célpontjai az etnikai és vallási kisebbségek voltak, és legtöbbször iskolák, imaházak és forgalmas csomópontok közelében csaptak le.

Az ENSZ szerint a tálibok több száz esetben vádolhatók önkényes gyilkossággal és őrizetbe vétellel, valamint kínzással és rossz bánásmóddal. A tálibok célkeresztjében leggyakrabban az előző afgán kormány tisztségviselői, a biztonsági erők tagjai, illetve politikai ellenfeleik álltak. A világszervezet szerint a radikálisok 160 gyilkosságért tehetők felelőssé.

Az elmúlt hónapokban 173 újságírót és 65 emberi jogi aktivistát ért támadás, ezek többségéért a tálibokat terheli a felelősség – írja az ENSZ. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.