Megvan az új elnök Srí Lankán, sokan nem támogatják, mert megbukott elődje emberének tartják

külföld
2022 július 20., 17:47

Ranil Vikremeszinghe ügyvivő elnököt és miniszterelnököt választotta meg államfőnek a Srí Lanka-i parlament szerdán. A törvényhozás titkos szavazással döntött az új elnök személyéről, aki Gotabaja Radzsapaksza előző államfő bukása után kivezetheti az országot a politikai, gazdasági és humanitárius válságból.

A 225 képviselő három jelölt közül választhatta ki az új elnököt, aki 2024-ig, a jelenlegi ciklus végéig maradhat hivatalban.

Ranil Vikremeszinghe – aki hat ciklust töltött a kormány élén – volt a legesélyesebb jelölt. Őt Radzsapaksza pártja, a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező SLPP támogatta. A 73 éves politikust sokan éppen azért nem látnák szívesen államfőként, mert a bukott elnök politikai utódjának tartják. Megfigyelők szerint győzelme esetén kemény intézkedések és további tüntetések várhatók.

photo_camera Ranil Vikremeszinghe Fotó: PRADEEP DAMBARAGE/NurPhoto via AFP

A legnagyobb ellenzéki párt a korábbi oktatási minisztert, a 63 éves Dullasz Alahapperummát támogatta, aki mögött az elmúlt napokban több kisebb párt is felsorakozott, és egyfajta konszenzusos jelöltként tekintettek rá. A harmadik jelölt az 53 éves Anura Kumara Disszanajake volt, akit egy kis baloldali párt állított versenybe.

„Mindenkit egyesíteni szeretnék a nemzeti konszenzus megteremtése érdekében” – jelentette ki megválasztása után Vikremeszinghe, és tagadta, hogy közel állna a megbuktatott Radzsapaksza klánjához. „Nem a Radzspakszák, hanem a nép barátja vagyok” – fogalmazott.

Vikremeszinghe várhatóan csütörtökön teszi le a hivatali esküt.

A 22 millió lakosú szigetországban jelenleg szükségállapot van érvényben, miután fél éve fizetésképtelenné vált, így az alapvető közszükségleti cikkekkel sem tudja folyamatosan ellátni a lakosságot. A kialakult helyzet miatt március vége óta folyamatosak a tüntetések. Radzsapaksza a megmozdulások hatására elmenekült hazájából, és Szingapúrból küldte el lemondólevelét. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.