Müller Cecíliát is felhívta a coviddal ápolt fideszes képviselő felesége, végül a kórházigazgató szerzett neki speciális gépet

járvány
2022 július 20., 09:15
comments 39

„Azt próbáltam mondani a feleségemnek, hogy mentsen meg, mert meg fogok halni – majd ismét visszaaltattak. Ott álltam az élet és a halál határán, az agyam meg a lelkem csak úgy száguldozott. Teljesen lemondtak rólam: a vesém is érintett lett, a lélegeztető kapacitását folyamatosan emelni kellett. Egy ügyeletes orvos azt mondta az engem tornáztató ápoló gyógytornásznak: Hagyja békén Bányai urat, ne növelje a fájdalmát, neki már mindegy, nincs tovább” - idézte fel Bányai Gábor fideszes országgyűlési képviselő azt az időszakot, amikor tavaly év elején koronavírus-fertőzés miatt került kórházba.

Az Igeidők című keresztény magazinnak azt mondta, március 13-án, szombaton reggel szóltak a feleségének, hogy az ECMO-gép segíthetne őt életben tartani, „ami akkor az operatív törzs hatáskörébe tartozott”.

Bányai felesége ekkor személyesen hívta fel Müller Cecília országos tisztifőorvost, „akinek a segítségével híre ment a szükségnek”.„A megoldás azonban nem ez az út lett az ECMO-ra. Dr. Svébis Mihály, a Bács-Kiskun Megyei Kórház főigazgatója is intézkedett a gép beszerzése érdekében, és szakorvosgárdát is szervezett” - mondta Bányai, akit ekkor a szegedi klinikához tartozó kiskunhalasi kórházban ápoltak.

Bányai Gábor, a Fidesz képviselője napirend előtt szólal fel az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. július 19-én.
photo_camera Bányai Gábor idén júniusban Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Bányai elmondása szerint csak Szegeden volt szabad ECMO-gép, ami hosszabb időre képes biztosítani a keringési- és légzőrendszer pótlását.

„Covidos beteget soha sem tettek addig ilyen gépre, ezért nagy volt a bizonytalanság. Rövidre zárva, a történet lényege, hogy szombat délután összeállt a szükséges team, az ország különböző részeiből hazajöttek a szegedi orvosok: szívsebészek, kardiológus, aneszteziológus. Akkor ismét megállt a szívem − valaki nagyon azon volt, hogy ne éljem túl a betegségemet.”Bányait még aznap Szegedre szállították. „Az út rossz minősége miatt kerülőt kellett tenni, két és fél órán át, nagyon lassan és óvatosan szállítottak. Olyan kritikussá vált az állapotom, hogy kérdéses volt, egyáltalán túlélem-e az éjszakát. Ezek után hol stagnált, hol rosszabbodott vagy éppen javult az állapotom – nagyon változó volt.”

A képviselő korábban is nyilatkozott kórházi kezeléséről. „...a tüdőm annyira összeroncsolódott a koronavírus miatt, hogy nekem a tudomány mai állása szerint meg kellett volna halnom. A szívem azonban, bár kétszer is megállt, nem adta fel a harcot” - mondta a Mediaworks gondozásában megjelent Vakcinainfó című kiadványban.

Bányai egy február 18-i találkozó után lett rosszul, 24-én már mélyaltatásban volt. Összesen 111 napot töltött az intenzíven, ebből 85-öt mélyaltatásban, 69 napon át pedig ECMO segítette a légzését.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.