Oroszország csütörtökön újraindítja a gázszállítást az Északi Áramlat vezetéken

július 19., kedd 22:37
2

Csütörtökön, tehát az eredetileg tervezett időben várhatóan újraindul a gázszolgáltatás az Északi Áramlat vezetéken – értesült a Reuters brit hírügynökség. A vezeték az Európába irányuló orosz gázexport több mint harmadát szállítja, ha teljes kapacitással üzemel.

Az orosz állami gázcég, a Gazprom július 11-én állította le a vezetéket, arra hivatkozva, hogy a nem kapták vissza időben a karbantartásra Kanadába szállított Siemens-turbinát, amely a vezeték működtetéséhez szükséges. Az oroszok korábban, még júniusban több mint felével (az eredeti kapacitás 40 százalékára) csökkentették az EU-ba irányuló gázszállításokat.

A Kommerszant orosz lap hétfőn azt jelentette, hogy a turbina végül megérkezett Oroszországba. Korábban vita volt arról, hogy Kanada visszaadhatja-e a turbinát, a szankciók érintik-e a német gyártmányú alkatrész karbantartását is. A német gazdasági minisztérium közlése szerint viszont ez a Siemens-turbina csupán tartalék alkatrész volt a rendszerben, tehát az orosz hivatkozás valótlan.

A Reuters iparági forrásai szerint csütörtöktől a július 11. előtti szintre áll vissza az Északi Áramlaton szállított gáz mennyisége. A hírre tegnap 3 százalékot esett a földgáz ára a holland tőzsdén.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt