Putyin szerint az Északi Áramlat-1 beindítása nem oldja meg a gázhiányt

háború
július 20., 9:22
comments 3

Még az Északi Áramlat-1 gázvezeték azonnali beindítása sem lesz képes újabb nagy mennyiségű gázt eljuttatni az európai piacra, mert a vezeték kapacitásának felét már átirányították az orosz piacra a németországi szabályozó hatóságok késlekedése miatt, mondta Vlagyimir Putyin elnök a teheráni iráni-orosz-török csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatóján az Interfax hírügynökség szerdai beszámolója szerint, amit az MTI szemlézett.

Putyin újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy erre figyelmeztette Olaf Scholz német kancellárt. Közölte tárgyalópartnerével, hogy az elkészült és beindítható vezeték számára a Gazprom tartalékokat hozott létre, amelyek „nem lóghatnak a végtelenségig a levegőben". Az elnök szerint a kancellár válasza az volt, hogy más, fontosabb kérdések vannak napirenden.

„Figyelmeztetnem kellett őt, hogy ebben az esetben az Északi Áramlat-2 számára szánt mennyiség felét hazai fogyasztásra és feldolgozásra fogjuk elvonni. A Gazprom kérésére beszéltem erről a témáról, és a Gazprom ezt már meg is tette" - mondta Putyin.

„Ezért, még ha holnap be is indítjuk az Északi Áramlat-1-t, ez (a leszállítandó gázmennyiség) nem évi 55 millió köbméter lesz, hanem pontosan a fele."

Putyin azt is mondta, hogy a Gazprom, ahogy korábban, a jövőben is teljesíteni fogja szállítási kötelezettségeit, „persze, ha valakinek erre szüksége van". Nehezményezte, hogy a nyugati országok szerinte „mindent saját kezűleg zárnak le", majd „keresnek valakit, akit hibáztathatnak".

„Ez vicces lenne, ha nem lenne olyan szomorú" - fogalmazott.

Ukrajnáról szólva azt mondta, hogy Moszkva nem látja Kijev készségét a békerendezési megállapodások végrehajtására. Állítása szerint a márciusi isztambuli orosz-ukrán tárgyalásokon a felek „tényleges megállapodásra jutottak, már csak a parafálás volt hátra". Megismételte a Moszkva által korábban már hangoztatott narratívát, miszerint az orosz csapatokat ennek végrehajtása érdekében vonták vissza Kijev alól, de az ukrán vezetés nem tartotta magát a megegyezéshez.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt