Tömegesen pusztulnak a delfinek a Fekete-tengerben az orosz-ukrán háború kezdete óta

A fekete-tengeri régió országainak tengerbiológusai és ökológusai riadót fújnak, mivel négy hónapja tömegesen pusztulnak delfinek, írja a Kyiv Independent. Ivan Ruszev, az ukrán Tuzly-torkolatok Nemzeti Természetvédelmi Park környezettudósának becslése szerint március és július között legalább ötezer delfin pusztult el a Fekete-tengerben. Ez a szám háromszorosa a háború előtti adatoknak.

A delfinek echo-lokációt, más néven szonárt használnak a kommunikációhoz, a táplálékkereséshez és a navigációhoz egyaránt. Az orosz fekete-tengeri flotta tengeralattjárói, erős hidrokollátorai, valamint a robbanások által keltett állandó víz alatti zaj a delfineknek akusztikai traumát okoz, megbénítva ezt a létfontosságú rendszert.

Ennek következtében a delfinek nagyobb számban pusztulnak el, mivel nehezen találnak táplálékot, és legyengült immunrendszerük miatt fogékonyak lesznek a vírusokra és parazitákra. Mivel az orosz hadihajók a Fekete-tengeren keresztül rakétákat lőnek ki ukrán területekre, pusztulásuk várhatóan tovább folytatódik, ami pusztító hatással lesz a fekete-tengeri ökoszisztémára.

Oroszország február 24-i inváziója előtt a biológusok hálók maradványait találták a halászok és orvvadászok által levágott uszonyú, halott delfinek testén, most érintetlenül találják őket. „Soha nem láttam még ilyet. Ez valami teljesen új és ijesztő" - mondta Ruszev.

A Fekete-tenger delfinállománya az elmúlt száz évben rohamosan csökkent, az ukrán környezetvédelmi és természeti erőforrások minisztériuma szerint a huszadára, a múlt századi 6 millióról a mai 253 ezerre.

Ruszev szerint a partra mosott delfinek száma általában csak az elpusztult delfinek öt százalékát teszi ki. Azokat, amiket nem találnak meg a partokon, a madarak, rákfélék és más tengeri ragadozók fogyasztják el.

A Tudav török tengerkutatási alapítvány jelentése szerint május óta legalább nyolcvan elpusztult delfint találtak a Fekete-tenger nyugati részén. Bár a török biológusok egyetértenek abban, hogy a Fekete-tengeren még sosem volt „ennyi hajó és ennyi zaj", azt mondják, nincs közvetlen bizonyítékuk arra, hogy a delfinek az Ukrajnában zajló háború miatt pusztulnak el (ami mintegy 630 kilométerre van Törökországtól).

Ruszev szerint meggyőző bizonyítékok vannak erre. Laboratóriumi vizsgálatok azt mutatták, hogy a vizsgált tíz delfinből öt fertőzés vagy paraziták miatt pusztult el.

„Egy egészséges delfin nagyon erős teremtmény, és ritkán érintik az ilyen betegségek. Ez egyértelműen akusztikus trauma" - mondta. Ráadásul a Fekete-tengeren a folyamatos robbanások hatására a delfinek gyorsan a víz felszínére úsznak, ami levegőembóliát okoz (ez hasonlít a dekompressziós betegséghez, ami akkor fordul elő, amikor a búvárok túl gyorsan jönnek a felszínre, és nitrogénbuborékok képződnek a véráramban). „Ha ez gyorsan történik, vérrögök keletkeznek, és a delfinek meghalnak" - mondta Ruszev.

Még a háború előtt Ukrajna Európai Unióba való belépésének egyik feltétele volt, hogy 2025-re hat százalékról tizenöt százalékra emelje a védett természeti területek arányát. De nem sokat tettek a cél elérése érdekében.

„A ma élő egyedülálló halfajok közül sok fog eltűnni. Egy egész ökoszisztémát fogunk elveszíteni" - mondta Ruszev.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt