A biztonsági erők lerohanták a tüntetők táborát Srí Lankán

július 22., péntek 8:59
1

A biztonsági erők péntek hajnalban rátámadtak a kormányellenes tüntetők központi táborára. A rajtaütés során több embert letartóztattak, a felállított sátrakat pedig lebontották. A fővárosban az elnöki hivatal közelében táboroztak a tüntetők, akik tiltakozásaikkal már megbuktatták az előző kormányt és államfőt a súlyos gazdasági válságba süllyedt országban, ugyanakkor az új elnök, Ranil Vikremeszinghe személyével sem elégedettek, mivel őt a régi rendszer emberének tartják.

Fotó: THILINA KALUTHOTAGE/NurPhoto via AFP

A BBC beszámolója szerint a biztonsági erők a társaság egyik tudósítóját is megverték, majd elvették a telefonját, és letörölték róla a videókat. A rendőrség különleges műveletnek nevezte a történteket, melynek célja az elnöki negyed feletti ellenőrzés visszaszerzése volt.

Az új államfő, Vikremeszinghe kifejezetten népszerűtlen politikusnak számít a tüntetők körében, ugyanakkor a tiltakozásokkal szemben keménykezű fellépést ígért csütörtöki beiktatása után. Korábban hat cikluson át volt miniszterelnöke az országnak, ahol a függetlenné válásuk óta a legsúlyosabb gazdasági válság tört ki idén.

A BBC beszámolója szerint a tüntetések csütörtökön, az új elnök beiktatása ellenére is békés mederben maradtak. Ezért is volt sokak számára meglepő, hogy a biztonsági erők milyen erőszakosan léptek fel a tüntetők táborában péntek hajnalban.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt