A biztonsági erők lerohanták a tüntetők táborát Srí Lankán

külföld
2022 július 22., 08:59
comments 1

A biztonsági erők péntek hajnalban rátámadtak a kormányellenes tüntetők központi táborára. A rajtaütés során több embert letartóztattak, a felállított sátrakat pedig lebontották. A fővárosban az elnöki hivatal közelében táboroztak a tüntetők, akik tiltakozásaikkal már megbuktatták az előző kormányt és államfőt a súlyos gazdasági válságba süllyedt országban, ugyanakkor az új elnök, Ranil Vikremeszinghe személyével sem elégedettek, mivel őt a régi rendszer emberének tartják.

photo_camera Fotó: THILINA KALUTHOTAGE/NurPhoto via AFP

A BBC beszámolója szerint a biztonsági erők a társaság egyik tudósítóját is megverték, majd elvették a telefonját, és letörölték róla a videókat. A rendőrség különleges műveletnek nevezte a történteket, melynek célja az elnöki negyed feletti ellenőrzés visszaszerzése volt.

Az új államfő, Vikremeszinghe kifejezetten népszerűtlen politikusnak számít a tüntetők körében, ugyanakkor a tiltakozásokkal szemben keménykezű fellépést ígért csütörtöki beiktatása után. Korábban hat cikluson át volt miniszterelnöke az országnak, ahol a függetlenné válásuk óta a legsúlyosabb gazdasági válság tört ki idén.

A BBC beszámolója szerint a tüntetések csütörtökön, az új elnök beiktatása ellenére is békés mederben maradtak. Ezért is volt sokak számára meglepő, hogy a biztonsági erők milyen erőszakosan léptek fel a tüntetők táborában péntek hajnalban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.