A vártnál jobban csökkentette az alapkamatot az orosz jegybank

külföld
2022 július 22., 11:47

Az orosz központi bank pénteki ülésén az elemzők által vártnál nagyobb mértékben, 150 bázisponttal, 8 százalékra vitte le az alapkamatot. A szakértői várakozások átlagában szerényebb, 50 bázispontú csökkentés szerepelt.

A jegybank rámutatott arra, hogy ezt a nagymértékű kamatcsökkentést egyebek között az tette lehetővé, hogy a lakossági fogyasztás visszaesésének hatására lassult az éves infláció, a lakosság és a vállalkozások inflációs várakozása észrevehetően csökkent, 2021 tavasza óta a legalacsonyabb szintre süllyedt. Ezen felül az üzleti tevékenység sem lassul olyan mértékben, ahogy azt a jegybank még egy hónapja is várta. Részben emiatt pénteken a jegybank az idei gazdasági visszaesésre vonatkozó előrejelzését 4-6 százalékra változtatta az eddig becsült 8-10 százalékról.

Az orosz jegybank jelezte, hogy további kamatpolitikája nagyban függ az infláció alakulásától. A központi bank most úgy véli, hogy az idei infláció 12-15 százalék lesz az eddig becsült 14-17 százalék helyett, jövőre 5-7 százalék és 2024-ben éri el a 4 százalékos jegybanki inflációs célt.

A júniusi éves infláció 15,9 százalék volt a májusi 17,1 százalék után.
A jegybank következő kamatdöntő ülését szeptember 16-án tartják. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.