Leszedtek a szankciós listáról egy orosz titángyártót

háború
2022 július 22., 06:40

Az EU az utolsó pillanatban döntött úgy, hogy megakadályozza a VSMPO-Avisma PJSC orosz fémipari vállalat elleni fellépést, mert attól tartottak, hogy Oroszország cserébe betiltaná a titán exportját.

photo_camera Fotó: PAVEL LISITSYN/Sputnik via AFP

Az orosz vállalat a világ legnagyobb kereskedelmi repülőgépgyártójának, az Airbus SE-nek szállít titánt. Nemcsak tagállamok, de a Franciaországban működő Airbus is felszólalt azért, hogy lehetőleg ne tiltsák be az orosz titáneladásokat.

A VSMPO eredetileg ott lett volna a szankciókkal sújtott orosz vállalatok között, az EU azt tervezte, hogy korlátozza a kettős felhasználású és katonai cikkek értékesítését a vállalatnak, amely az ukrajnai háborúban bevetett orosz vadászgépek gyártásához is szállít anyagokat.

A vállalat egyébként az orosz hadseregnek fegyvereket gyártó orosz Rostec résztulajdonában van, amelyet a szankciókkal sújtott oligarcha, Szergej Csemezov vezet. (Wall Street Journal)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.