Négy új eljárást indított az Európai Bizottság az Egyesült Királyság ellen

külföld
2022 július 22., 14:17

Miután a brit parlament alsóháza megszavazta az észak-írországi protokoll egyoldalú átalakítását, az EU és az Egyesült Királyság közötti kapcsolatokat felügyelő Bizottság újabb négy szabálysértési eljárást indított a szigetország ellen. Ezzel az eljárások száma hétre emelkedett.

A britek azt nehezményezték, hogy mivel a Nagypénteki egyezmény szerint nem szabad Írország és Észak-Írország között határt felhúzni, kénytelenek a vámhatárt az Ír-tengerre helyezni. Így a kereskedelem jelentősen megnehezedik a Brit-sziget és Észak-Írország között, cserébe az északírek még mindig az EU-s szabadkereskedelmi zóna részesei. A változtatás könnyen átment az alsóházon, a felsőház azonban nagyobb falat lesz.

Az eljárások pénzbírságokat eredményezhetnek, amit az Európai Bíróság szabhat meg, de erre valószínűleg legalább egy évig nem kerülhet sor. Hiába tehát a brexit, az EU még mindig nagyban meghatározza a szigetország életét. (Reuters)

photo_camera A parlamentben Boris Johnsonnak tapsolnak. Fotó: -/AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.