Négy új eljárást indított az Európai Bizottság az Egyesült Királyság ellen

külföld
2022 július 22., 14:17

Miután a brit parlament alsóháza megszavazta az észak-írországi protokoll egyoldalú átalakítását, az EU és az Egyesült Királyság közötti kapcsolatokat felügyelő Bizottság újabb négy szabálysértési eljárást indított a szigetország ellen. Ezzel az eljárások száma hétre emelkedett.

A britek azt nehezményezték, hogy mivel a Nagypénteki egyezmény szerint nem szabad Írország és Észak-Írország között határt felhúzni, kénytelenek a vámhatárt az Ír-tengerre helyezni. Így a kereskedelem jelentősen megnehezedik a Brit-sziget és Észak-Írország között, cserébe az északírek még mindig az EU-s szabadkereskedelmi zóna részesei. A változtatás könnyen átment az alsóházon, a felsőház azonban nagyobb falat lesz.

Az eljárások pénzbírságokat eredményezhetnek, amit az Európai Bíróság szabhat meg, de erre valószínűleg legalább egy évig nem kerülhet sor. Hiába tehát a brexit, az EU még mindig nagyban meghatározza a szigetország életét. (Reuters)

photo_camera A parlamentben Boris Johnsonnak tapsolnak. Fotó: -/AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt