Pénteken írnak alá megállapodást Törökországban az ukrán gabona és az orosz műtrágya szállításáról

külföld
2022 július 22., 04:21
comments 2

Oroszország és Ukrajna péntek délután Isztambulban írja alá a megállapodást a gabonaexportról. Az aláíráson kora délután az isztambuli Domabahce-palotában Recep Tayyip Erdogan török elnök, António Guterres ENSZ-főtitkár, valamint Oroszország és Ukrajna képviselői vesznek részt.

A megállapodás szerint a háború miatt megrekedt ukrán gabonaszállítmányok útnak indulhatnának a Fekete-tengeren át, és enyhítenék az orosz gabona- és műtrágyaszállításokra vonatkozó korlátozásokat.

Mevlüt Cavosoglu török külügyminiszter hétfőn jelentette be, hogy „a következő napokban lehetséges a megállapodás”, ahogy Farhan Haq helyettes ENSZ-szóvivő is közölte, António Guterres és két tárgyalója, aki több mint két hónapja részt vesz a közvetítésben, csütörtök este Isztambulba érkezik.

Guterres egyébként épp nyaral, nem messze Törökországtól, és jelezte, lerövidíti nyaralását, hogy ott lehessen az aláírási ceremónián. Guterres mellett Martin Griffith, a főtitkár humanitárius ügyekben illetékes helyettese, valamint Rebeca Grynspan, az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciájának (UNCTAD) vezetője is ott lesz.

Úgy tudni, Washington nemrég azt ígérte hogy a szállító cégek nagy kapacitású hajókat bocsáthatnak Moszkva rendelkezésére gabonája és műtrágyája exportjához, anélkül, hogy aggódniuk kellene a szankciók miatt. Ned Pierce, a külügyminisztérium szóvivője pedig közölte, hogy üdvözlik az elvi megállapodás bejelentését, hozzátéve, hogy számukra most az a fontos, hogy „Oroszország viselje a felelősséget a megállapodás végrehajtásáért, és lehetővé tegye, hogy az ukrán gabona eljusson a világpiacra”. Hozzátette: „Soha nem is lett volna szabad ilyen helyzetbe kerülnünk. Oroszország szándékos döntése volt, hogy fegyverként használja fel az élelmiszereket.”

A tárgyalás alatt lévő megállapodásnak köszönhetően újra lehet majd ukrán gabonát szállítani a Fekete-tengeren, a kereskedelmi hajók átvizsgálását pedig Törökország végzi majd, hogy ellenőrizzék, a gabonaszállítmányok berakodására Odesszába érkező hajók ne szállítsanak fegyvert. Mindezzel az a cél, hogy csökkentsék az utóbbi hónapokban meredeken emelkedő gabonaárakat. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.